Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Pedodonti Tedavisi Nedir ? / Konya

Şubat 3, 2023

Pedodonti tedavisi nedir ?

Diş bakımı çocuklar için çok önemlidir. Dişler anne karnında oluşmaya başlar ve 12 yaşına kadar gelişmeye devam eder. Dişler bir çocuğun vücudunun ayrılmaz bir parçasıdır, genel sağlıkları üzerinde etkili oldukları için düzgün bir şekilde bakılmaları gerekir. Çocuklarda iyi bir ağız hijyeni sağlamanın, dişleri düzenli olarak florürlü diş macunu ile fırçalamak ve mümkünse diş aralarını her gün diş ipi ile temizlemek gibi çeşitli yolları vardır.

Pedodontistler, diş sorunları olan çocukların tedavisinde uzmandır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli durumları tedavi etmek için eğitilmişlerdir:

  • Diş çürüğü
  • Süt dişlerinin kaybı
  • Yetişkin dişleri ile ilgili sorunlar
  • Diş Ağrıları

 

Eğitime ne zaman başlanmalı?

Eğitim sürecine erken yaşta başlamak çok önemlidir. Aksi takdirde çocuğunuz buna alışamayacak ve dişlerini temizlemekle ilgilenmeyecektir.

Eğitimin ilk adımı ilk dişin çıktığı zamandır. Bu, çocuğunuzun dişlerini temizlemeye başlamanız gereken zamandır çünkü dişlerinde çocuğunuz için ağrı ve rahatsızlığa neden olabilecek küçük çürükler olabilir.

Diş temizliği her yemekten önce ve her yemekten sonra, ayrıca yatmadan önce ve uykudan uyandıktan sonra yapılmalıdır.

 

Dişler nasıl fırçalanır? Dişler nasıl doğru fırçalanır?

  • Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın.
  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.
  • Florürlü diş macunu kullanın. Amerikan Diş Hekimleri Birliği, florüre karşı alerjiniz veya hassasiyetiniz yoksa, diş hekiminiz aksini söylemiyorsa ve altı yaşından küçükseniz kullanmanızı önermektedir. Florür çürükleri önlemeye yardımcı olur ve diş minesini güçlendirir. Zaman içinde çürük riskini önemli ölçüde azaltacağı için her gün florür kullanmak önemlidir!
  • Dişlerin dış, iç ve çiğneme yüzeylerini fırçalayın: Çoğumuzun yemek yediği ön taraftaki dış kısma mine denir; içinde herhangi bir sinir bulunmaz, ancak önce çiğnemeden ve ardından dişlerimizi fırçalamadan fındık veya buz küpleri gibi sert şeyler tüketirsek zarar görebilir (bu, bazı parçaların kopmasına kadar gidebilir). Bunun olmasını istemeyiz, bu nedenle fırçalarken aralarına yiyecek sıkışmadığından emin olun. (sadece sade su yeterli olacaktır!)

 

Çocuklarda en sık görülen diş sorunları

Çocuklarda en sık görülen diş sorunları şunlardır:

  • Diş çürüğü (çürük). Bu, dişlerinizin içindeki sert dokuları tahrip eden bakteriyel bir enfeksiyondur. Diş kaybına ve diğer sorunlara yol açabilir.
  • Periodontitis. Diş eti hastalığı olarak da adlandırılan periodontitis, dişlerinizin etrafındaki diş etlerinin iltihaplanmasını içerir. Sonunda diş etlerinizin kemiklerinizden çekilmesine neden olarak etraflarını düzgün bir şekilde temizlemenizi zorlaştırabilir.
  • Gingivitis. Bu, sadece gece yatmadan önce değil, gün boyunca yemeklerden veya atıştırmalıklardan sonra gargara veya suyla düzenli çalkalama gibi iyi ağız bakımı uygulamaları için diş fırçalama veya diş ipi kullanma düzgün veya yeterince sık yapılmadığında dişlerde plak birikmesi ve diş eti kanamasının neden olduğu diş etlerinin iltihaplı bir durumudur.”

Çocuklarda diş çürüğü ve çürükler

Diş çürüğü ve diş çürükleri çocuklarda en sık görülen diş problemleridir. Çürüklere ağızda yaşayan ve diş yüzeyini parçalayarak çocuğunuzun dişlerini yiyip bitiren asitler üreten bakteriler neden olur. Dişleri günde iki kez fırçalamak ve asitli yiyecekleri (şekerli içecekler gibi) azaltmak çürüklerin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Çocuğunuzun ağız sağlığı konusunda endişeleriniz varsa, çocuk doktorundan bir randevu alın. Doktor, çocuk dişlerinin tedavisinde uzmanlaşmış bir diş hekimine düzenli ziyaretler önerebilir.

 

pedodonti tedavisi
Pedodonti tedavisi için sitemizden randevu alabilirsiniz.

 

Çocuklarda diş eti iltihabı (periodontitis) ve diş eti hastalığı (gingivitis)

Çocuklarda diş eti iltihabı (periodontitis) ve diş eti hastalığı (gingivitis) yaygın bir sorundur. Diş eti iltihabı, diş etlerinde bakteriyel bir enfeksiyondur ve tedavi edilmediği takdirde periodontal hastalığa yol açabilir. Çocuklarda diş eti iltihabının en yaygın nedeni kötü ağız hijyeni uygulamalarıdır. Erken yakalanırsa, diş hekimleri bunu plak ve tartar birikimini gidermek için profesyonel temizlik veya diş taşı temizliği ile birlikte diş hekiminiz tarafından reçete edilen antibiyotiklerle tedavi edebilir. Tedavi edilmezse, kemik kaybının meydana geldiği periodontal hastalığa ilerleyebilir ve kemik yıkımı ve ağız içindeki enfeksiyon nedeniyle diş kaybına neden olabilir.

 

Çocuklarda ağız kokusu

Ağız kokusu çocuklarda yaygın bir sorundur. Kötü ağız hijyeni, dişler ve diş etleri arasında sıkışan gıda parçacıkları ve hatta diş çürükleri dahil olmak üzere birçok şeyden kaynaklanabilir. Pediatrik diş hekimleri, çocuğunuzun ağız kokusuna neyin neden olduğunu bulmanıza yardımcı olmak için özel olarak eğitilmiştir, böylece uygun şekilde tedavi edebilirler.

Çocuğunuzun ağız kokusu varsa ancak bunun dışında sağlıklı görünüyorsa, diş hekimi muhtemelen dişlerini çocuklar için uygun bir diş macunuyla daha sık fırçalamasını (ve yeterince uzun fırçaladıklarından emin olun) ve dişler arasında sıkışan yiyecekleri çıkarmak için düzenli olarak diş ipi kullanmasını önerecektir. Bu işe yaramazsa, çocuğunuzun ağız kokusuna neden olan bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyonu (örneğin bademcik iltihabı) tedavi etmek için antibiyotiklere ihtiyacı olabilir.

Dudak ve damak yarıklı çocukların ağız ve diş sağlığı; bakım talimatları ve tedavi yöntemleri.

Dudak damak yarığı, hamileliğin ilk sekiz haftasında ortaya çıkan doğumsal bir ağız kusurudur. Her 700 canlı doğumdan birini etkiler ve kız ve erkek çocuklarda eşit oranda görülür. Dudak yarığı, üst dudaktaki doku burunla birleşmediğinde ortaya çıkar; damak yarığı ise aynı doku ağzın çatısıyla birleşmediğinde gelişir. Her iki durum da yeme, içme ve konuşma sorunlarına neden olabilir; ayrıca yaşamın ilerleyen dönemlerinde diş sorunlarına veya konuşma güçlüğüne yol açabilir.

 

Çocuklar dişlerini fırçalamayı sevmezler, dişlerini fırçalamalarını sağlayabilir misiniz?

Ebeveyn olarak, dişlerini onlar için fırçalayarak veya en sevdikleri oyuncak bebeklerinin dişlerini fırçalamalarına izin vererek bunu onlar için eğlenceli hale getirmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca ödüller veya teşvikler de kullanabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz dört gün boyunca her gün iki dakika boyunca dişlerini fırçalarsa, Cumartesi öğleden sonra bir arkadaşıyla oyun oynayabilir.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.