Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Gömülü Diş Çekimi

Gömülü dişler, normalde ağız içinize çıkmasını beklediğimiz ancak çeşitli sebeplerle sürememiş, dişetinin veya kemiğin altında çenelerimizin içinde kalmış olan dişlerdir. 20 yaş dişleri, en sık gömülü kalan dişlerdir. Köpek dişleri, küçük azı dişleri veya ‘surnumerer’ dediğimiz fazladan oluşmuş dişler de çenelerimizde gömülü halde duruyor olabilirler.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Gömülü Diş Çekimi Hangi Hastalara Uygulanır?

  • Çene bölgesinde dinmeyen ağrısı olan, lezyon, travma, kırık şüphesi olan hastalar
  • Kemik grefti ihtiyacı olan veya dental implant kullanan veya kullanacak olan hastalar
  • Kanal tedavisi gerektiren komplikasyonlara sahip olan hastalar
  • Operasyon gereken vakalar, cerrahi klavuz istenen durumlar, protez planlaması yapılacak olan hastalar
  • Sinüs tıkanıklığı olan, çene eklemi eklem sorunu olan kişiler
  • Uyku sorunu olan, horlayan veya uyku apnesi olan hastalar için dental tomografiye baş vurulur.

Gömülü Diş Çekimi Öncesi Neler Bilmeliyiz?

Dişler Neden Gömülü Kalır?

Dişlerin gömülü kalmasını etkileyen birçok faktör vardır. Bu sebeplerin bazen bir tanesi,  bazen birden fazlası  aynı anda etkili olabilir. Dişlerin gömülü kalma sebepleri  arasında genetik faktörler, komşu dişlerin yer değiştirerek  dişin önünü kapatması , çene darlığından dolayı ağızda yer olmaması, sürme zamanı gelen dişlerin üzerinde yer alan süt dişlerinin tedavi edilmeyen çürüklerinden dolayı altlarında oluşan enfeksiyonun sürmeyi etkilemesi sayılabilir.

Hangi Dişler Daha Çok Gömülü Kalır?

Dişlerin gömülü kalmasını etkileyen birçok faktör vardır. Bu sebeplerin bazen bir tanesi,  bazen birden fazlası  aynı anda etkili olabilir. Dişlerin gömülü kalma sebepleri  arasında genetik faktörler, komşu dişlerin yer değiştirerek  dişin önünü kapatması , çene darlığından dolayı ağızda yer olmaması, sürme zamanı gelen dişlerin üzerinde yer alan süt dişlerinin tedavi edilmeyen çürüklerinden dolayı altlarında oluşan enfeksiyonun sürmeyi etkilemesi sayılabilir.

Gömülü dişler nasıl tedavi edilir?

Gömülü dişler hastanın estetiği ve fonksiyonunu etkileyecek bir bölgede ise mutlaka ortodontik açıdan değerlendirilmeli ve mümkünse ortodontik tedaviyle yerine getirilmelidir. Bu sayede gömülü dişin eksikliğinden kaynaklanan estetik ve fonksiyonel problem ortadan kalkarken, gömülü dişin yaratabileceği olası zararlar da ortadan kalkmış olur.

Gömülü diş ortodontik olarak hareket ettirilemeyecek konum ve durumdaysa, alternatif tedaviler düşünülebilir. Bu tedaviler, dişin cerrahi yöntemle çekilmesi, belirli aralıklarla takip edilmek şartıyla yerinde bırakılması olabilir.

Gömülü Dişler Nasıl Alınır (Çekilir) ?

Gömülü dişler dişin konumuna, diğer dişlere etkilerine, kemik içerisindeki seviyelerine, dişin gelişimsel bir şekli bozukluğu olup olmadığına, etraf dokuda yarattığı/yaratabileceği hasara göre lokal aneztezi altında alınabileceği gibi sedasyon dediğimiz derinliği ve süresi aneztezi uzmanının verdiği ilaçlarla ayarlanabilen uyku halinde de alınabilir. Gömülü dişlerin alınması için en uygun zaman herhangi bir belirti göstermediği yani akut enfeksiyon durumunun olmadığı tercihen iyileşme kapasitesinin daha iyi olduğu genç yaşlardır. Şiddetli ağrı, şişlik gibi aktif iltihap belirtileri varsa aneljezik, antienflamatuar ilaçlarda tablo baskılanıp sonrasında alımı uygundur.

[bold_timeline_item_button title=”Expand” style=”” shape=”” color=”” size=”inline” url=”#” el_class=”bold_timeline_group_button”]

Gömülü Dişler Alındıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Daha iyi görüntü kalitesi ve daha yüksek doğruluk: Konik ışın CT bölgeleri belirli bir noktada olup diş hekimlerinin tek bir dişin kökü kadar küçük bir alanı incelemesine izin verir. Üç boyutlu bakış imkanı, diş hekiminin daha iyi teşhis ve tam bir değerlendirme için hastanın ağzında neler olup bittiğini farklı açılardan görebileceği anlamına gelir.
  • Kemik ve yumuşak dokuların net görüntüsü: Geleneksel diş röntgenlerinden farklı olarak, konik ışın CT taraması hem kemikleri hem de yumuşak dokuları kolayca tarayabilir. Bu tarama, diş hekiminin daha hassas bir tedavi planı oluşturmasına olanak tanıyarak, geleneksel bir diş röntgeninden daha fazla bilgi sağlar.
  • Düşük radyasyon dozu: Tomografi düşük radyasyon dozu kullanır. Taramadan sonra hastanın vücudunda radyasyon kalmaz.
  • Hızlı ve ağrısız çözüm sağlar: Tam ağız taraması genellikle 10 ila 40 saniye sürer. Bir diş hekimi tek bir taramada yüzlerce görüntü oluşturabilir ve hastanın ağzının ve dişlerinin kapsamlı bir görünümünü elde edebilir. Her tarama, diş hekiminin tam bir değerlendirme elde etmek için manipüle edebileceği çeşitli kesitler ve farklı açılardan incelenebilen hacimsel data üretir. Dental tomografi invazif olmayan ve ağrısız bir çözüm sunar.

Hastalarımızdan
Yorumlar

Fatih Şen

Yaşlı anacığıma gösterdiği özel ilgi ve yapmış olduğu harika dişler için Tuğba hocama çok teşekkür ederim. Herkese tavsiye ederim ağzında yaralar vardı, Tuğba hocamın tedavisi sayesinde yaralar kısa sürede iyileşti. Artık annem sağlıklı bir şekilde yemek yiyebiliyor.

Ahmet Kart

Dr. Dt. Mücella Tezcan’dan çok memnun kaldım. 2.5 yıllık diş teli tedavimin ardından dişlerim düzeldi, ortodontik tedavim devam ediyor. Kendisi bilgili ve tecrübeli bir hekim. Karşısındaki kişiyi sabırla dinleyen, bilgilendiren, güler yüzlü ve dakik bir hekim ,randevu saatlerine düzenli bir şekilde uyuyor. İyiki de Mücella Hanım’ı doktorum olarak seçmişim.

Özlem Can

Merhabalar benim ön dişimde kırılma ve çürüme olmuştu o yüzden Burcu hocama gittim .Burcu hocam sayesinde dişlerim çok güzel oldu, emeğine sağlık hocam. Kesinlikle tavsiye ediyorum ,güler yüzlü ,işinde son derece başarılı bir doktor kendisi.

Mehtap Üzüm

Reşat Bey, çok ilgili, güler yüzlü, işini severek yapan bir diş hekimi. Bugüne kadar yaptırdığım kanal tedavilerinden çok memnun kaldım. Ayrıca diş beyazlatma işlemini de ağrısız bir şekilde yaptırmak isterseniz doğru adres. Güvenerek tedavi olabilirsiniz.

Dentium Yazır Polikliniği

Randevu Alın

  • Randevunuzu Oluşturun
  • Randevu Sistemi Nasıl Çalışıyor ?

Randevunuzu hekim belirterek oluşturduğunuz zaman, seçtiğiniz hekiminizin müsaitlik durumuna göre randevu saati belirlenip size e-posta veya telefon numaranız ile dönüş sağlanacaktır. Doktor tercihiniz yok ise seçimi boş bırakıp, uygun uzman hekimlerimizin en erken boş randevu saatinde randevunuz oluşturulup size dönüş sağlancaktır.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.