Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Endodonti

Endodonti, ağız, diş ve çene cerrahisi anabilim dalı, diş hekimliği fakültesi klinik bilimlerine bağlı bir anabilim dalıdır. Bu bölümde ağız, çene ve yüz bölgelerindeki yumuşak ve sert dokuların konjenital ve kazanılmış hastalıkları ile enfeksizyöz, travmatik ve her türlü patolojik nedenlerin yol açtığı estetik, fonksiyonel ve fonetik sorunların medikal ve cerrahi tedavisini gerçekleştiren tıbbi bir uğraş alanıdır.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Endodonti Neden Önemlidir?

Her insanın ağız boşluğunda bakteriler vardır. İstenmeyen şartlar oluşmadıkça zarar vermezler. Bakteriler aldığımız birçok gıda ile birleşerek ağzımızda asitlerin oluşmasını sağlarlar. Bu oluşan asitleri ağzımızdan uzaklaştıramazsak, bu maddeler mineye zarar verirler ve mine tabakasında çürük oluşmasına neden olurlar. Mine de oluşan çürükler tedavi edilmezlerse, mine tabakasının altındaki dentin tabakasına geçerler. Dentin tabakası ağrı yoluyla bizi uyarmasına karşın oluşan çürük yine tedavi edilmezse bu kez mikroorganizmalar pulpaya doğru hareketlenirler. Bu sırada pulpa kendini korumak için çeşitli yolları devreye sokar. Bu yollardan biri de ağrı yolu ile bizi uyarmaktır. Ama yine dişimizi tedavi ettirmezsek bir müddet sonra mikroorganizmalar pulpa içindeki damar ve sinirleri harap ederek iltihabın oluşmasını sağlarlar.

Endodonti Öncesi Neler Bilmeliyiz?

Endodonti Hangi Tedavileri Gerçekleştirir?

  • Kök kanalı tedavisi.
  • Endodontik cerrahi uygulamaları.
  • Pulpa hastalıklarının önlenmesi ve canlı pulpa tedaviler.
  • Pulpa ve periapikal doku kaynaklı ağız ve yüz ağrısının ayırıcı tanısı ve tedavisi.
  • Endodontik başarısızlıkta kök kanalı tedavisi tekrarı. 
  • Endodontik tedavi görmüş dişlerin beyazlatılması.
  • Dental travmaya uğramış dişlerin tedavisi.
  • Protetik, periodontal ve ortodontik tedavilere destek endodontik tedaviler.
  • Kuronal restorasyonların yapılabilmesi için kök kanalı boşluğuna post yerleştirilmesi.

Pulpada İltihap Neden Oluşmaktadır?

Bakteriler aldığımız birçok gıda ile birleşerek ağzımızda asitlerin oluşmasını sağlarlar. Bu oluşan asitleri ağız hijyenimize önem vermezsek diş minesine zarar verirler ve mine tabakasında çürük oluşmasına neden olurlar. Mine de oluşan çürükler tedavi edilmezse, mine tabakasının altındaki dentin tabakasına geçerler. Dentin tabakası ağrı yoluyla bizi uyarmasına karşın oluşan çürük yine tedavi edilmezse bu kez mikroorganizmalar pulpaya doğru harekete geçerler. Bu sırada pulpa kendini korumak için ağrı yolu ile bizi uyarıya geçer. Ama yine dişimizi tedavi ettirmezsek bir müddet sonra mikroorganizmalar pulpa içindeki damar ve sinirleri harap ederek iltihabın oluşmasını sağlarlar. Pulpada iltihabın oluşmasının bir başka yolu da travmalardır. Dişe gelen bir darbe, kök ucundan dişin köküne giren damar ve sinirlerin kopmasına, böylece dişin canlılığını yitirmesine neden olur. Bu durumu herhangi bir yolla mikroorganizmaların eklenmesi pulpanın iltihabına neden olur. Pulpanın enfekte olmasının bir başka yolu da, diş çevresinde uzun süreli periodontal  hastalığın bulunmasıdır.

 

Tedavi Yöntem Süreci Nedir?

  • Radyografi alınarak sorunlu dişin tespit edilmesi.
  • Diş canlı ise lokal anestezi yapılarak diş ve çevre dokulardaki duyarlığın yok edilmesi.
  • Dişin Mine ve Dentin tabakalarındaki çürüklerin temizlenerek pulpaya ulaşılacak boşluğun oluşturulması.
  • Dişe rubber dam takılarak izole edilmesi.
  • Elektronik aletler kullanılarak çalışma uzunluğunun saptanması ve radyografi ile teyit edilmesi.
  • Döner alet sistemleri kullanılarak kök kanalı içindeki enfekte dentin tabakalarının, mikroorganizmaların yok edilmesi ve uzaklaştırılması.
  • Kök kanallarında döner alet sistemleri kullanılırken çeşitli kök kanalı dezenfektanları ile mikroorganizmaların yok edilmesi.
  • Kanal tedavisine başlarken diş canlı değil ise kök kanalı içine konulacak bir kanal antiseptiği ile belirli bir süre beklenmesi ve sonraki buluşmada kök kanlarının doldurulması.
[bold_timeline_item_button title=”Expand” style=”” shape=”” color=”” size=”inline” url=”#” el_class=”bold_timeline_group_button”]

Hastalarımızdan
Yorumlar

Fatih Şen

Yaşlı anacığıma gösterdiği özel ilgi ve yapmış olduğu harika dişler için Tuğba hocama çok teşekkür ederim. Herkese tavsiye ederim ağzında yaralar vardı, Tuğba hocamın tedavisi sayesinde yaralar kısa sürede iyileşti. Artık annem sağlıklı bir şekilde yemek yiyebiliyor.

Ahmet Kart

Dr. Dt. Mücella Tezcan’dan çok memnun kaldım. 2.5 yıllık diş teli tedavimin ardından dişlerim düzeldi, ortodontik tedavim devam ediyor. Kendisi bilgili ve tecrübeli bir hekim. Karşısındaki kişiyi sabırla dinleyen, bilgilendiren, güler yüzlü ve dakik bir hekim ,randevu saatlerine düzenli bir şekilde uyuyor. İyiki de Mücella Hanım’ı doktorum olarak seçmişim.

Özlem Can

Merhabalar benim ön dişimde kırılma ve çürüme olmuştu o yüzden Burcu hocama gittim .Burcu hocam sayesinde dişlerim çok güzel oldu, emeğine sağlık hocam. Kesinlikle tavsiye ediyorum ,güler yüzlü ,işinde son derece başarılı bir doktor kendisi.

Mehtap Üzüm

Reşat Bey, çok ilgili, güler yüzlü, işini severek yapan bir diş hekimi. Bugüne kadar yaptırdığım kanal tedavilerinden çok memnun kaldım. Ayrıca diş beyazlatma işlemini de ağrısız bir şekilde yaptırmak isterseniz doğru adres. Güvenerek tedavi olabilirsiniz.

Dentium Yazır Polikliniği

Randevu Alın

  • Randevunuzu Oluşturun
  • Randevu Sistemi Nasıl Çalışıyor ?

Randevunuzu hekim belirterek oluşturduğunuz zaman, seçtiğiniz hekiminizin müsaitlik durumuna göre randevu saati belirlenip size e-posta veya telefon numaranız ile dönüş sağlanacaktır. Doktor tercihiniz yok ise seçimi boş bırakıp, uygun uzman hekimlerimizin en erken boş randevu saatinde randevunuz oluşturulup size dönüş sağlancaktır.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.