Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Diş Dolgusu Nedir?

Diş dolgusu çürüyen dişin artık ve çürükler temizlendikten sonra kalan boşluğun bir madde ile doldurulması yani restorasyonudur. Dolgu işleminin yapılması için pek çok farklı materyal kullanılabilir. Önemli olan dişin yapısına ve kişiye uygun dolgu malzemelerinin tercih edilmesidir. Elbette kanal tedavisinin yapılmış olması dolgu yapılamayacağı anlamına gelmez. Dişin kurtarılması ve yeniden eski fonksiyonlarına kavuşması için yapılan kanal tedavisinin ardından da dolgu uygulaması gerçekleştirilir.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?

Genellikle diş dolgusu diş çürüklerini temizledikten sonra oluşan boşluğu gidermek için gerçekleştiriliyor. Çürüğün yanı sıra travma da dişin iç kısmında yer alan pulpanın zarar görmesine yol açabiliyor ve dolayısıyla sinirlerin iyileşmeyecek kadar hasar görmesi durumunda da kanal tedavisi ile dolgu yapılması kaçınılmaz olabiliyor. Kimi zaman dişe darbe alınması gibi durumlarda dişte kırıklar meydana gelebilir. Bu durumda da dişin eski görünümüne kavuşmasını sağlamak amacıyla dolgu uygulamasından faydalanılabilir. Daha önce yapılan dolgunun düşmesi, aşınması gibi durumlar da yeniden dolgu yapılmasını gerektiriyor. Dişte çatlak oluşması bu işlemden faydalanılmasını gerektiren unsurlar arasında yer alıyor. Sonuç olarak dolgu işleminin diş çürükleri dışında farklı durumlarda da kullanılan bir teknik olduğunu söyleyebiliriz.

Diş Dolgusu Öncesi Neler Bilmeliyiz?

Günümüzde Diş Dolguları 4 sınıfa ayrılmışlardır. Bunlar;

  • Kompozit Dolgular
  • Altın Dolgular
  • Porselen Dolgular
  • Amalgam Dolgular

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

  • Dolgu yapılacak olan dişler ve diş etleri lokal anestezi ile hissizleştirlir.
  • Dişler çürüklerden ve ölü noktalardan arındırılmak için oyulur ve tüm hastalıklı, çürük noktalar yok edilir.
  • Sinir uçlarına kadar olan noktalarda da kontroller yapılır ve temizlenir.
  • Uygun kontroller de yapıldıktan sonra dişin oyuk olan kısmı kompozit ya da analgam dolgu ile doldurulur. Bu şekilde dolgu işlemi tamamlanmış olur.
  • Dolgu yapılacak olan dişler ve diş etleri lokal anestezi ile hissizleştirlir.
  • Dişler çürüklerden ve ölü noktalardan arındırılmak için oyulur ve tüm hastalıklı, çürük noktalar yok edilir.
  • Sinir uçlarına kadar olan noktalarda da kontroller yapılır ve temizlenir.
  • Uygun kontroller de yapıldıktan sonra dişin oyuk olan kısmı kompozit ya da analgam dolgu ile doldurulur. Bu şekilde dolgu işlemi tamamlanmış olur.

Kompozit Dolgular

Diş ile aynı renkte olması nedeniyle doğal görünüm istenen her dişte kullanılabilen kompozit dolgular tek bir seansta yapılabiliyor. Çürük diş onarımının yanı sıra dişte kırık ya da çatlak olması durumunda da kompozit dolguların devreye girebildiğini belirtelim. Maliyetinin düşük olması avantajı iken dayanıklılık yönünden beklentileri çok iyi karşılamaması da dezavantajıdır. Zamanla aşınabilir ve kırılabilir ve bu nedenle özellikle büyük dolgular için tercih edilmesi noktasında iki defa düşünmekte fayda olacaktır. Kullanım ömrü hangi dişe uygulandığı ve kişiye bağlı olarak 3 ile 10 yıl arasında değişebilir.

Altın Dolgular

Altın dolguların sipariş üzerine laboratuvar ortamında hazırlandığını belirtelim. Diş eti hastalıklarına karşı oldukça iyi bir toleransa sahip olan bu dolguların kullanım süresi her hastada aynı olmamakla birlikte 20 yılı bulabiliyor. Ancak günümüzde çok kullanılan dolgu çeşitlerinden biri değildir.

Porselen Dolgular

Maliyeti biraz daha yüksek olmasına karşın renk değişiminin olmaması, leke tutmaması gibi özellikler porselen dolguların da bir hayli rağbet görmesini beraberinde getiriyor. Porselen dolgular birden fazla işlem gerektiren dişler için de rahatlıkla tercih edilebiliyor. Bu dolgu malzemesinin de laboratuvar ortamında hazırlandığını ve dişe yapıştırılarak uygulandığını belirtelim. Kişinin ağız yapısına ve diş rengine göre hazırlanan porselen dolgular inley onley dolgu olarak da adlandırılabiliyor.

Amalgam Dolgular

Amalgam dolgu da günümüzde pek tercih edilmiyor. Gümüş dolgu olarak da adlandırılabiliyor. Civa, gümüş, kalay ve bakır gibi farklı elementlerin karışımından elde edilen dolgu materyalidir. Özellikle basınca ve çiğneme gücüne karşı dirençli olması bu dolgunun arka dişlerde sıklıkla kullanılmasını beraberinde getiriyor. Dezavantajı ise gri, metalik bir görünüm sunmasıdır.

[bold_timeline_item_button title=”Expand” style=”” shape=”” color=”” size=”inline” url=”#” el_class=”bold_timeline_group_button”]

Hastalarımızdan
Yorumlar

Fatih Şen

Yaşlı anacığıma gösterdiği özel ilgi ve yapmış olduğu harika dişler için Tuğba hocama çok teşekkür ederim. Herkese tavsiye ederim ağzında yaralar vardı, Tuğba hocamın tedavisi sayesinde yaralar kısa sürede iyileşti. Artık annem sağlıklı bir şekilde yemek yiyebiliyor.

Ahmet Kart

Dr. Dt. Mücella Tezcan’dan çok memnun kaldım. 2.5 yıllık diş teli tedavimin ardından dişlerim düzeldi, ortodontik tedavim devam ediyor. Kendisi bilgili ve tecrübeli bir hekim. Karşısındaki kişiyi sabırla dinleyen, bilgilendiren, güler yüzlü ve dakik bir hekim ,randevu saatlerine düzenli bir şekilde uyuyor. İyiki de Mücella Hanım’ı doktorum olarak seçmişim.

Özlem Can

Merhabalar benim ön dişimde kırılma ve çürüme olmuştu o yüzden Burcu hocama gittim .Burcu hocam sayesinde dişlerim çok güzel oldu, emeğine sağlık hocam. Kesinlikle tavsiye ediyorum ,güler yüzlü ,işinde son derece başarılı bir doktor kendisi.

Mehtap Üzüm

Reşat Bey, çok ilgili, güler yüzlü, işini severek yapan bir diş hekimi. Bugüne kadar yaptırdığım kanal tedavilerinden çok memnun kaldım. Ayrıca diş beyazlatma işlemini de ağrısız bir şekilde yaptırmak isterseniz doğru adres. Güvenerek tedavi olabilirsiniz.

Dentium Yazır Polikliniği

Randevu Alın

  • Randevunuzu Oluşturun
  • Randevu Sistemi Nasıl Çalışıyor ?

Randevunuzu hekim belirterek oluşturduğunuz zaman, seçtiğiniz hekiminizin müsaitlik durumuna göre randevu saati belirlenip size e-posta veya telefon numaranız ile dönüş sağlanacaktır. Doktor tercihiniz yok ise seçimi boş bırakıp, uygun uzman hekimlerimizin en erken boş randevu saatinde randevunuz oluşturulup size dönüş sağlancaktır.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.