Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgular diğer adıyla reçine dolguları olarak da bilinir. Çeşitli kimyasal bileşenlerin yanı sıra seramik kullanılarak üretilir. Bu dolgular ile ağızda çiğneme ve ısırmanın daha güçlendirilmesi sağlanır. Ayrıca azı dişi olarak bilinen arka dişlerde rahatlıkla kullanılabilir. Bunun yanında dişlerle aynı renkte üretilebildiği için ön dişlerin kullanımında da uygundur. Fiyat ve performans açısından bir değerlendirme yapılması halinde kompozit dolgular oldukça tatmin edici materyaller olarak karşımıza çıkar. Kompozit dolguların bir üst kalitedeki malzemesi ise full seramik dolgudur.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Kompozit Dolgu Hangi Durumlarda Düşünülebilir?

  • Dişlerde oluşan çürükleri onarmak için kompozit dolgu düşünülebilir. Ayrıca kompozit dolgu ile dişler arasında boşlukları doldurmak da mümkün olur.
  • Kırık ya da çatlak dişler de yine bu dolgu yöntemi ile onarılabilir.
  • Ayrıca dişlere renk görünümünü daha iyi bir hale getirmek için tercih edilebilir.
  • Dişler arasında oluşan boşlukların kapatılması adına kompozit dolgu önemli bir konumda yer alır.
  • Bunların yanı sıra dişlerin daha uzun bir görüntüye kavuşturulması için de tercih edilebilir.
  • Dişlerdeki şekilleri değiştirmek ve amalgam dolgulara estetik bir alternatif sunmak adına bu dolgu yöntemi uygulanabilir.
  • Diğer yandan diş etlerinin çekilmesi halinde diş kökünün belirli bir kısmını korumak için de yine kompozit dolgu yöntemi tercih edilebilir.

Kompozit Dolgu Tedavisi Öncesi Neler Bilmeliyiz?

Kompozit Dolgu Tedavisi Öncesi Kafanızda Soru Kalmaması İçin Belli Başlı Başlıklar Vardır. Bunlar;

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

  • Kompozit dolgu işlemleri öncesinde birtakım incelemeler yapılır. Bunların başında dolgu yapılacak dişteki çürükler gelir. Eğer dolgu yapılacak olan dişte çürük varsa, ilk olarak bu çürükler temizlenir. Genelde lokal anestezi ile yapılan işlemler, yüzeysel uygulamalarda anesteziye gerek duyulmadan da yapılabilir. Dişin dolgu için tam olarak hazır hale getirilmesi adına birtakım temizlik ve rötuş işlemlerine ihtiyaç duyulur. Bu işlemlerin tamamlanması ardından ise dolgu yerleştirilir.
  • Kompozit dolgu uygulaması sırasında mevcut dişlerin orijinal yapısına uygun bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Bunun yanında dolgunun dişin işlevini tam olarak yerine getirecek şekilde yerleştirilmesi ya da düzeltilmesi önemli bir konumda yer alır. Dolguda düzeltme işlemi ısırma provası ve dille yüzey kontrolü esnasında en uygun şekli dişe aldırmak adına yapılır. Ayrıca uygulama sırasında diş hekimi de hastadan bu tür provaları yapmasını talep eder. Diş üzerinde dolgunun en uygun ve sorunsuz bir şekilde kullanılmaya başlaması ile düzletme işlemi sona erer.

Kompozit Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?

Diğer diş uygulamalarında olduğu gibi kompozit dolgu yönteminde de yapılan dolgunun ömrü çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle dolgu malzemesine etki eden etmenlerin başında ne kadar dolgu yapıldığı ve ağız sağlığı alışkanlıkları gelir. Genel olarak bakıldığında herhangi bir dolgu malzemesi değiştirilmeden ya da dokunulmadan en az 3 yıl en fazla ise 10 yıl kullanılabilmektedir. Kompozit dolgularda kullanım ömrüne etki eden en büyük etken ise ağız ve diş bakımı olarak karşımıza çıkar. Yani dolgu malzemesinin gereken şekilde korunması ve ağız hijyenine dikkat edilmesi dolgu ömrünü uzatma konusunda önemli bir yere sahiptir.

Kompozit Dolgu Sonrası Neler Yaşanır?

Kompozit dolgu işlemi sonrasında dişlerde sıcak ya da soğuğa karşı hassasiyet durumları meydana gelebilir. Bunun olması tamamen normaldir. Dişin dolguya alışmasının ardından bu hassasiyetler kısa süre içerisinde kendiliğinden yok olur. Bunun dışında tedavi sonrasında diş hekimi tarafından verilen tavsiyelere uymak ve gerekli bakım talimatlarını yerine getirmek yeterlidir. Dolgu işlemi sonrasında ağız ve diş bakımı, aynı zamanda dolgu ömrünün uzamasına da yardımcı olur. Bu nedenle düzenli olarak dişlerin fırçalanması, fırçalama sırasında dil temizliği ve diş ipi kullanımı göz ardı edilmemesi gereken ağız sağlığı alışkanlıkları olarak edinilmelidir.

Kompozit Dolgu Sonrasında Ağrı Oluşur Mu?

Kompozit dolgu uygulaması sonrasında dişler sıcak ya da soğuğa karşı hassasiyet gösterir. Ayrıca çiğneme sırasında çeşitli ağrılar meydana gelebilir. Bu süreç belirli bir süre sonra tamamen ortadan kalkar ve dişlerin iyileşmesi ile ağrılarda azalır. Genel olarak bakıldığında tüm rahatsızlıklar ortalama 1 ya da 2 ay içerisinde kaybolur.

[bold_timeline_item_button title=”Expand” style=”” shape=”” color=”” size=”inline” url=”#” el_class=”bold_timeline_group_button”]

Kompozit Dolgunun Avantajları Nelerdir?

  • Kompozit dolgunun en önemli avantajı estetik kaygının giderilmesi sağlamasıdır.
  • Ayrıca işlem süresi oldukça kısadır ve sadece bir gün içerisinde dahi birden fazla dişe kolayca uygulanabilir.
  • Amalgam dolguların tam aksine hem arka hem de ön dişlere rahatlıkla uygulanabilir.
  • Bunun yanında uygulama sırasında kişinin diş rengine uygun olan dolgu malzemeleri ile çalışmalar yapılır. Bu şekilde dişlerde daha doğal ve estetik bir görüntü elde edilir.
  • Kimyasal yapısı nedeniyle uygulama yapılan diş ile sorunsuz bir şekilde birleşir. Ayrıca amalgam dolguların birleştiği bölgeler çürükler gelişebilirken, kompozit dolgu yönteminde bu çürükler ortaya çıkmaz.
  • Kompozit dolgular uygulanan dişe oldukça iyi bir şekilde bağlanır ve aynı zamanda diş dokularını destekler. Başta diş kırılmaları olmak üzere sıcaklık hassasiyetlerinin de iletiminin önüne geçer.
  • Bir başka avantajı da ağrısız bir işlem olmasıdır. Pek çok uygulama sırasında dişin uyuşturulmasına dahi gerek duyulmaz.

Hastalarımızdan
Yorumlar

Fatih Şen

Yaşlı anacığıma gösterdiği özel ilgi ve yapmış olduğu harika dişler için Tuğba hocama çok teşekkür ederim. Herkese tavsiye ederim ağzında yaralar vardı, Tuğba hocamın tedavisi sayesinde yaralar kısa sürede iyileşti. Artık annem sağlıklı bir şekilde yemek yiyebiliyor.

Ahmet Kart

Dr. Dt. Mücella Tezcan’dan çok memnun kaldım. 2.5 yıllık diş teli tedavimin ardından dişlerim düzeldi, ortodontik tedavim devam ediyor. Kendisi bilgili ve tecrübeli bir hekim. Karşısındaki kişiyi sabırla dinleyen, bilgilendiren, güler yüzlü ve dakik bir hekim ,randevu saatlerine düzenli bir şekilde uyuyor. İyiki de Mücella Hanım’ı doktorum olarak seçmişim.

Özlem Can

Merhabalar benim ön dişimde kırılma ve çürüme olmuştu o yüzden Burcu hocama gittim .Burcu hocam sayesinde dişlerim çok güzel oldu, emeğine sağlık hocam. Kesinlikle tavsiye ediyorum ,güler yüzlü ,işinde son derece başarılı bir doktor kendisi.

Mehtap Üzüm

Reşat Bey, çok ilgili, güler yüzlü, işini severek yapan bir diş hekimi. Bugüne kadar yaptırdığım kanal tedavilerinden çok memnun kaldım. Ayrıca diş beyazlatma işlemini de ağrısız bir şekilde yaptırmak isterseniz doğru adres. Güvenerek tedavi olabilirsiniz.

Dentium Yazır Polikliniği

Randevu Alın

  • Randevunuzu Oluşturun
  • Randevu Sistemi Nasıl Çalışıyor ?

Randevunuzu hekim belirterek oluşturduğunuz zaman, seçtiğiniz hekiminizin müsaitlik durumuna göre randevu saati belirlenip size e-posta veya telefon numaranız ile dönüş sağlanacaktır. Doktor tercihiniz yok ise seçimi boş bırakıp, uygun uzman hekimlerimizin en erken boş randevu saatinde randevunuz oluşturulup size dönüş sağlancaktır.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.