Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

20 Yaş Çekimi

20 yaş dişleri, ağzınızın en arkasında yer alan üçüncü azı dişleridir. Üst ve alt çenelerin her iki yanında yer alan bu dişler toplam 4 tanedir. Aynı zamanda ağızda çıkan son kalıcı dişlerdir.

Genellikle yirmili yaşların başlarındayken gelirler. Çoğu insanın yirmilik yaş dişi 17-25 yaş arasında çıkar. Bazı insanların hiç yirmilik yaş dişleri çıkmayabilir.

Yirmi yaş dişleri sağlıklı ve düzgün bir şekilde hizalandığında herhangi bir sorun yaşanmaz, hatta ağız için değerli birer varlık olurlar. Ancak sıklıkla yanlış hizalanırlar veya tam olarak süremezler. Ağzınızda bunları barındıracak kadar yer kalmaz. Ağrıya, enfeksiyona veya diğer rahatsızlıklara neden olabilirler. Bu nedenle çoğunlukla çekilmeleri gerekebilir.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Yirmilik Yaş Dişleri Şu Nedenlerden Dolayı Çekilebilir:

  • Gömülü olma: Yirmilik yaş dişlerinin çekilmesinin en yaygın nedeni gömülü olmasıdır. Yani diş etinin dışına çıkamamasıdır. Gömülü yirmi yaş dişi, ağız ortamına çıkamamış, üzeri diş eti ile örtülü dişlerdir. Ağızda yeterince yer kalmadığı zaman çene kemiği veya diğer dişler yirmi yaş dişlerinin çıkmasını engeller ve bu dişler dişeti çizgisinin altında sıkışıp kalırlar. Bu durum ağrıya, şişliğe ve enfeksiyona yol açabilir.
  • Yanlış hizalanmaYirmi yaş dişleri yanlış açıdan gelebilir. Bu durumda diğer dişlere baskı yapabilir. Çapraşıklığa veya diğer dişlerin yer değiştirmesine, ağız ağrısına ve ısırık sorunlarına neden olabilirler. Diğer dişleri düzeltmek için tedavi bile gerekebilir.
  • ÇürüklerYirmilik dişlerin temizliği zordur, dolayısıyla daha kolay enfekte olur. Çürümeye ve diş eti hastalıklarına daha eğilimlidirler. Yirmilik yaş dişleri etrafında kistler oluşabilir.

20 Yaş Çekimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

20’lik Dişin Çıktığı Nasıl Anlaşılır?

Çenenin her iki tarafında da bulunan üçer tane azı diş vardır. Bunlardan sonra gelen veya gelecek olan dişler 20’lik dişlerdir. 20’lik dişler toplamda 4 tane olarak çıkmalıdır. Bu dişler çıkmaya başladığında genelde çenede ağrı oluşturur. Bu ağrının derecesi dayanılmaz olacağı gibi daha düşük de olabilmektedir.

20 Yaş Dişi Ne Zaman Çekilmelidir?

Yirmilik dişleriniz size ağrı ve rahatsızlık veriyorsa, diş hekiminize görünün. Erken tedavi, daha sonra daha büyük problemler yaşama riskinizi büyük ölçüde azaltır.

Eğer yirmilik dişlerinizin çıkarılması gerekiyorsa, bunu daha gençken yapmak daha kolaydır.  Çünkü gençken yirmilik yaş diş kökleri henüz tam olarak gelişmemiştir, diş etlerinizin etrafındaki kemikler daha yumuşaktır. Bu dişleri çıkarmak daha kolaydır. İlerleyen yaşlarda diş çekimi daha zordur ve iyileşme süresi daha uzundur. Bu nedenle ileride olabilecek ağrılı ve daha karmaşık bir ekstrasyondan kaçınmak için yirmilik dişlerin daha gençken çekilmeleri daha uygundur.

20 Yaş Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yirmilik diş çekimi sonrası biraz ağrı ve şişlik olabilir. Normalde birkaç gün içinde geçer. Eğer uzun süreli veya şiddetli ağrı, şişme, kanama veya ateşiniz varsa diş hekiminizi aramanız gerekir.

Yirmi yaş dişlerinin çekilmesinden sonra tamamen iyileşmesi iki haftayı bulabilir. Gençlerde iyileşme daha hızlı ve sorunsuz olurken, ilerleyen yaşlarda daha zor olmaktadır. Yaraya uygun şekilde bakmak, bir kişinin olabildiğince çabuk iyileşmesine yardımcı olacaktır.

[bold_timeline_item_button title=”Expand” style=”” shape=”” color=”” size=”inline” url=”#” el_class=”bold_timeline_group_button”]

20’lik Diş Çekiminden Sonra Neler Yapılmalıdır?

  • Diş çekiminin yapıldığı bölgeye hekim tarafından yerleştirilen tampon, kanamanın durması için ortalama 30 dakika sıkı şekilde ısırılarak tutulmalıdır. Kanama devam etmiyorsa süre sonunda tampon atılmalıdır.
  • Hekim buz kullanılması gerekmektedir önerisinde bulunduysa, mutlaka önerilen şekilde uygulanmalıdır. Buzun genel olarak 5 veya 10 dakikalık periyotlarla tutulması gerekmektedir. Buzun aynı noktada sürekli tutulması, buz yanıklarına sebebiyet vereceğinden, yarardan çok zararı olacaktır.
  • Diş çekimini takip eden 2 saat boyunca herhangi bir gıda tüketilmemelidir, 2 saat sonrasında da tükettiklerimizin ılık olmasına dikkat edilmelidir.
  • İşlemi takip eden 24 saat sürecinde çok sıcak yiyecek ve içeceklerle beraber alkol ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Aynı süre zarfından bu bölgeyi kullanmamaya dikkat edilmelidir.
  • 20 yaş dişi çekimi sonrasındaki 24 saatte sigara içilmemelidir.
  • Diş çekiminin yapıldığı bölge temiz tutulmalıdır.
  • Çekimin ardından çekim bölgesinde olan pıhtının kopmasına sebebiyet vereceğinden ağız çalkalanmamalıdır, süreç ağrılı olabilir.
  • Zor yapılan 20lik yaş dişi çekimlerinde ilk akşam daha geç bir saatte ve yüksek bir yastıkla yatılması önerilmektedir.
  • Hekimin önerdiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir.
  • 24 saat geçtikten sonra ılık tuzlu ile gargara yapılabilir.
  • Diş çekim bölgesine temas edilmemelidir, yaranın olduğu yer emilmemelidir.
  • Yaranın içerisine yemek artıklarının dolmasını önlemeye çalışılmalıdır, işlemden 24 saat geçtikten sonra yumuşak bir diş fırçası kullanılarak yavaş hareketlerle dişler fırçalanmalıdır.

Hastalarımızdan
Yorumlar

Fatih Şen

Yaşlı anacığıma gösterdiği özel ilgi ve yapmış olduğu harika dişler için Tuğba hocama çok teşekkür ederim. Herkese tavsiye ederim ağzında yaralar vardı, Tuğba hocamın tedavisi sayesinde yaralar kısa sürede iyileşti. Artık annem sağlıklı bir şekilde yemek yiyebiliyor.

Ahmet Kart

Dr. Dt. Mücella Tezcan’dan çok memnun kaldım. 2.5 yıllık diş teli tedavimin ardından dişlerim düzeldi, ortodontik tedavim devam ediyor. Kendisi bilgili ve tecrübeli bir hekim. Karşısındaki kişiyi sabırla dinleyen, bilgilendiren, güler yüzlü ve dakik bir hekim ,randevu saatlerine düzenli bir şekilde uyuyor. İyiki de Mücella Hanım’ı doktorum olarak seçmişim.

Özlem Can

Merhabalar benim ön dişimde kırılma ve çürüme olmuştu o yüzden Burcu hocama gittim .Burcu hocam sayesinde dişlerim çok güzel oldu, emeğine sağlık hocam. Kesinlikle tavsiye ediyorum ,güler yüzlü ,işinde son derece başarılı bir doktor kendisi.

Mehtap Üzüm

Reşat Bey, çok ilgili, güler yüzlü, işini severek yapan bir diş hekimi. Bugüne kadar yaptırdığım kanal tedavilerinden çok memnun kaldım. Ayrıca diş beyazlatma işlemini de ağrısız bir şekilde yaptırmak isterseniz doğru adres. Güvenerek tedavi olabilirsiniz.

Dentium Yazır Polikliniği

Randevu Alın

  • Randevunuzu Oluşturun
  • Randevu Sistemi Nasıl Çalışıyor ?

Randevunuzu hekim belirterek oluşturduğunuz zaman, seçtiğiniz hekiminizin müsaitlik durumuna göre randevu saati belirlenip size e-posta veya telefon numaranız ile dönüş sağlanacaktır. Doktor tercihiniz yok ise seçimi boş bırakıp, uygun uzman hekimlerimizin en erken boş randevu saatinde randevunuz oluşturulup size dönüş sağlancaktır.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.