Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Apikal Rezeksiyon

Apikal rezeksiyon işlemi; diş kökünde meydana gelen enfeksiyonlar için yapılan cerrahi bir işlemdir. Dişteki enfeksiyonun kanal tedavisi ya da farklı tedavilerle giderilemediği durumlarda uygulanır. İşlem, iltihabı iyileştirmek ve dişi korumak için kökün enfekte olan kısmı ve çevresindeki iltihaplı dokunun çıkarılmasını gerektirir. Apikal rezeksiyon, apisektomi veya kök ucu ameliyatı olarak da bilinir.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Apikal Rezeksiyon Hangi Durumlarda Yapılır?

  •  Kanalın tıkalı olmasından dolayı kanal tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda,
  • Hastanın bazı nedenlerden dolayı kanal tedavisine uyamaması durumlarında,
  •  Herhangi bir travma sonucunda diş kökünün son üçlüsünde meydana gelen kırıklarda kırık parçanın çıkartılması gerektiği durumlarda,
  •  Diş kökündeki lezyondan biopsi alınması gereken durumlarda,
  •  Altında sabit diş oluşmamış fakat kökünde lezyon olan süt dişlerinde apikal rezeksyon yapılır.

Apikal Rezeksiyon Öncesi Neler Bilmeliyiz?

Apikal Rezeksiyon Ameliyatı Bütün Dişlere Uygulanabilir Mi?

Kişinin anatomik çene yapısı operasyona izin veriyorsa, apikal rezeksiyon ameliyatı büyük azı dişleri de dahil olmak üzere her dişe uygulanabilir. Burada önemli olan nokta ise dişin bulunduğu bölgenin röntgen yardımıyla detaylı bir şekilde incelenmesidir. Değerlendirme sonucuna göre, uzman hekim ameliyatta risk görüyorsa dişi çekmeyi de önerebilir.

Apikal Rezeksiyon Nasıl Yapılır?

Operasyon yapılmadan önce lokal anestezi ile diş uyuşturulur ve daha sonra gerekli müdahale yapılır. kökteki lezyonun büyüklüğüne, dişin hasar görme boyutuna göre, kök ucunda veya diş ile diş etinin başladığı sınırdan kemik yüzeyi açılarak müdahale edilir. Enfeksiyona uğrayan alan tamamen temizlendikten sonra kök ucunun dolgusu yapılır ve diş eti yeniden yerine dikilir.

Apikal Rezeksiyon Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diş kökünde meydana gelen kist veya enfeksiyon, genellikle kanal tedavisinin başarısız olduğu durumlarda ortaya çıkar. En sık rastlanan başarısızlık sebepleri; kök ucundan kanal dolgusunun taşması ,kök kanallarının eksik doldurulması , ve kök kanalının bulunamayan yan dallar içermesidir. Antibiyotik tedavisi bu aşamada yeterli gelmez çünkü enfeksiyonu oluşturan sebep ortadan kalkmamıştır. Enfeksiyon, dişe cerrahi yollarla müdahale edilip temizlenmelidir.

Apikal Rezeksiyon Tedavisi Görmüş Dişler Ne Kadar Kullanılır?

Apikal rezeksiyon sonrası sağlam dişin durumu diş hekimi tarafından kontrol edilir. 3. ay, 6. ay, 12. ay ve 24. aylarda röntgen ile bakılır ve kök etrafında yeni kemik oluşumu izlenir. İki yıl içerisinde herhangi bir sıkıntı çıkarmayan dişlerin tedavisi başarılı kabul edilir.

[bold_timeline_item_button title=”Expand” style=”” shape=”” color=”” size=”inline” url=”#” el_class=”bold_timeline_group_button”]

Apikal Rezeksiyon İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu cerrahi prosedürün ardından, uzman hekim hastaya dikkat etmesi gereken noktaları belirtir. İşlemin ardından dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Ameliyattan sonra 10 ile 12 saat boyunca bölgeye buz uygulamak ve bu süre boyunca dinlenmek gereklidir.
  • İşlem yapılan bölge morarabilir ve şişebilir. İşlemden sonraki gün ise şişlik büyüyebilir. Bu, diş kökü tedavisi sonrası normal bir reaksiyondur.
  • İyileşmeyi sağlamak için doktorun önereceği süre boyunca bölgedeki dişi fırçalamaktan, sigara içmekten veya sert gıdalar tüketmekten kaçınmak gerekir.
  • İşlem yapılan dişi incelemek için dudak yukarı kaldırılmamalı, normal dışı ağız hareketleri yapılmamalıdır. Bu, atılan dikişleri gevşetebilir.
  • Ameliyattan sonra bir süre boyunca bölgede bir miktar uyuşma olabilir. Bu, sinirlerin hasar gördüğü anlamına gelmez.
  • Oluşabilecek ağrıyı dindirmek için reçetesiz ağrı kesicilerin alınması yeterlidir.
  • İşlemden 2 ile 7 gün kadar sonra dikişler alınır. Tam iyileşme ise genellikle işlemden 14 gün sonra sağlanır.

Hastalarımızdan
Yorumlar

Fatih Şen

Yaşlı anacığıma gösterdiği özel ilgi ve yapmış olduğu harika dişler için Tuğba hocama çok teşekkür ederim. Herkese tavsiye ederim ağzında yaralar vardı, Tuğba hocamın tedavisi sayesinde yaralar kısa sürede iyileşti. Artık annem sağlıklı bir şekilde yemek yiyebiliyor.

Ahmet Kart

Dr. Dt. Mücella Tezcan’dan çok memnun kaldım. 2.5 yıllık diş teli tedavimin ardından dişlerim düzeldi, ortodontik tedavim devam ediyor. Kendisi bilgili ve tecrübeli bir hekim. Karşısındaki kişiyi sabırla dinleyen, bilgilendiren, güler yüzlü ve dakik bir hekim ,randevu saatlerine düzenli bir şekilde uyuyor. İyiki de Mücella Hanım’ı doktorum olarak seçmişim.

Özlem Can

Merhabalar benim ön dişimde kırılma ve çürüme olmuştu o yüzden Burcu hocama gittim .Burcu hocam sayesinde dişlerim çok güzel oldu, emeğine sağlık hocam. Kesinlikle tavsiye ediyorum ,güler yüzlü ,işinde son derece başarılı bir doktor kendisi.

Mehtap Üzüm

Reşat Bey, çok ilgili, güler yüzlü, işini severek yapan bir diş hekimi. Bugüne kadar yaptırdığım kanal tedavilerinden çok memnun kaldım. Ayrıca diş beyazlatma işlemini de ağrısız bir şekilde yaptırmak isterseniz doğru adres. Güvenerek tedavi olabilirsiniz.

Dentium Yazır Polikliniği

Randevu Alın

  • Randevunuzu Oluşturun
  • Randevu Sistemi Nasıl Çalışıyor ?

Randevunuzu hekim belirterek oluşturduğunuz zaman, seçtiğiniz hekiminizin müsaitlik durumuna göre randevu saati belirlenip size e-posta veya telefon numaranız ile dönüş sağlanacaktır. Doktor tercihiniz yok ise seçimi boş bırakıp, uygun uzman hekimlerimizin en erken boş randevu saatinde randevunuz oluşturulup size dönüş sağlancaktır.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.