Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Yirmilik Diş Nedir?

Ağustos 12, 2022

Yirmilik Diş Nedir?

Yirmilik dişler, halk arasında 20 yaş dişleri olarak da isimlendirilen, en son çıkan yetişkin dişleridir. Çenenin en arka kısmında yer alan azı dişleri olan 20lik dişler genellikle çene yapısına uyum sağlamamaları sebebiyle çoğu bireyde ağrı, apse oluşumu ve rahatsızlıklara yol açar. Bu nedenle birçok yirmilik dişin diş çekimi veya diş ameliyatları ile alınması gerekir. Söz konusu sorunlar yirmilik dişlerin çıkması için çenede yeterli alanın bulunmamasından kaynaklanır. Neden olduğu şiddetli ağrıların yanı sıra çene yapısının bozulmasına ve komşuluğunda bulunan diğer dişlerin sağlığının olumsuz etkilenmesine de yol açabilir. Bu nedenle yirmilik dişlerin çıkmaya başlaması ile birlikte diş hekimlerine danışılarak kontrolden geçilmesinde fayda vardır.

20’lik Diş Kaç Tanedir?

Diş gelişimi, bebeklikte 6 ay ile 3 yaş arasında tamamlanan altta 10, üstte 10 olmak üzere toplamda 20 adet olan süt dişleri ile başlar. Ardından 9-10 yaşlarından itibaren süt dişleri yavaş yavaş dökülerek yerini yetişkin dişlerine bırakır. Toplamda 32 tane olması gereken yetişkin dişlerinin (ana dişler) 28 tanesi çocukluk ve erken ergenlik döneminde tamamlanmış olur. Kalan 4 adet büyük azı dişi ise alt ve üst çenede en arka kısımda yer alan yirmilik dişlerdir. Adından da anlaşılacağı üzere 20 yaş civarında çıkan bu dişler, genellikle sağlıklı bir şekilde çıkamaz.

Yirmilik Diş

 

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

Diş etlerinde yeterli alan bulabilen ve olması gerektiği gibi çıkan yirmilik dişler sağlıklı bir şekilde gelişir ve herhangi bir rahatsızlık belirtisine yol açmaz. Fakat çoğu bireyin yirmilik dişleri bu alanın olmaması nedeniyle sorun yaratır. Yirmilik dişlerin çıkışı veya gömülü kalması sırasında görülen yaygın belirtiler şunlardır:

  • Diş ve diş etlerinde ağrı,
  • Diş eti hassasiyeti,
  • Çeneye ve kulağa vuran ağrılar,
  • Lenf bezlerinde şişlikler,
  • Baş ağrısı,
  • Ağızda kötü koku,
  • Çiğneme sırasında ağrı hissetme

17-25 yaş aralığındaki bireylerde bu gibi semptomların büyük bir kısmı yirmilik dişler ve bu dişlerin yol açtığı komplikasyonlardan kaynaklanır. Dolayısıyla bu şikayetleri yaşayan bireyler diş hekimlerine başvurmalıdır.

20’lik Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yirmilik diş ameliyatının ne şekilde gerçekleştirileceği tamamen dişin röntgen görüntülerinde görülen konumuna göre kararlaştırılır. Yirmilik dişin diş eti içerisinde yer aldığı, diş köklerinin ise çene kemiğinin içinde gömülü halde olduğu durumlarda dişin tek parça halinde çıkarılması genellikle mümkün değildir. Bu durumlarda çekilecek olan yirmilik diş hekim tarafından birkaç parçaya ayrılır ve bu şekilde çekilir. Bir diğer yöntem ise dişin çekilebilmesi için diş etinde kesi açılmasıdır. Açılan bu kesi yardımıyla diş çok daha rahat bir şekilde çekilebilir. Diş çekimi ve bölgenin temizlenmesinin ardından diş etine dikiş atılır. Bu dikişler operasyondan belirli bir süre sonra alınmalıdır. Bu gibi cerrahi işlemler ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girer. Lokal anestezi altında yapılan ameliyatın ne kadar süreceği dişin konumuna ve çekilecek diş sayısına göre farklılık gösterebilir. Yirmilik diş ameliyatı olan bireylerde ameliyat bölgesinde belirli bir süre boyunca kan sızıntısı olması normaldir. Ameliyat bölgesinde pıhtılaşmanın sağlanması için hekimin önerdiği süre boyunca yemek yenmemeli ve su içilmemelidir. Operasyon sonrasında bölgede şişlik oluşabilir, anestezinin etkisinin geçmesi ile birlikte şiddetli ağrılar gelişebilir. Bu durumda hekim tarafından reçetelendirilen ağrı kesicilerin kullanılması fayda sağlar.

Yirmilik diş

20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısı için genellikle ılık ve tuzlu su ile gargara tavsiye edilir. Bir bardak suyun içine bir çorba kaşığı tuz koyulur ve karıştırılır. Bu su ile gargara yapılır. Buz uygulama; diş ağrısının nedeni şişmeyse ağrıyan bölgeye buz uygulanır. Karanfil yağı; bir parça pamuk üstüne karanfil yağı konur ve ağrı geçene kadar dişeti ve diş çevresinde tutulur. Ayrıca karbonatı ılık su ile karıştırıp gargara yapmak da iyi gelir. Ama ağrı devam ediyorsa 20’lik diş ağrısı için ilaç en iyisidir.

20’lik Diş Çekimi Sonrası Komplikasyonlar

20’lik diş çekimi sonrası komplikasyonlar oluşacağı için hastaların sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durması gerekir. 20’lik diş ameliyatı sonrası kanama olabileceğinden 24 saat boyunca o taraf ile çiğneme yapılmaması önerilir. 20’lik diş çekimi sonrası diş fırçalarken çekim bölgesini dikkatli fırçalamakta fayda vardır. Ağız temizliğine bu dönem içinde daha da dikkat etmek gerekir.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.