Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Biberon Çürüğü Nedir?

Ağustos 4, 2022

Biberon Çürüğü Nedir?

Bebek ve çocuklarda görülen genellikle üst ön grup dişlerin diş etine yakın yüzeylerinde tebeşirimsi, beyaz nokta şeklinde başlayıp kısa sürede ilerleyen çürük tipine erken çocukluk dönemi çürüğü ya da halk arasında biberon çürüğü denmektedir. Eğer anne ve baba tarafından zamanında fark edilmezse kısa sürede pek çok dişi etkileyen bir tablo ile karşı karşıya kalabilmekteyiz.

Erken çocukluk dönemi çürüğünün oluşmasında en büyük sebep uygun olmayan beslenme şeklidir. Hem anne sütü hem de inek sütü şeker içermektedir. Özellikle gece yatmadan önce ya da uyku sırasında verilen süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

Biberon çürüğünde gece beslenmesine dikkat! Bunları yapmayın - Sağlık  Haberleri

Biberon Çürüğü Neden Olur?

Biberon çürüğü, çoğunlukla üst ön dişlerde görülür, ancak genellikle diğer dişler de çürükten etkilenmektedir. Bebek ve küçük çocuklarda diş çürümesine neden olabilecek birçok faktör vardır. Bunlar arasında en yaygın neden, bebeğin dişlerinin şeker içeren içeceklere sık sık ve uzun sürelerle maruz kalmasıdır. Biberon çürüğü, bebeği uyuturken ya da sakinleştirmek amacıyla sık sık ona biberon verilirse ortaya çıkar.

Bebek ve küçük çocuklarda diş çürüğü, kaviteye neden olan bakterilerin anneden (veya birincil bakıcıdan) bebeğe geçmesiyle başlayabilen bir hastalıktır. Bu bakteri tükürükten bebeğe bulaşır. Annenin bebeğin besleme kaşığını ağzına koyması veya emziğini ağzında temizlemesi durumunda ilgili bakteriler bebeğe geçebilir.

Biberon Çürüğünü Önlemede Alınacak Önlemler Nelerdir?

  1. Bebeklerde ilk süt dişinin sürmesini takiben 6 ay ile 1 yıl içinde ilk diş muayenesi için pedodontiste muayene olunması gereklidir. İlk diş muayenesi sırasında ailelere dişler, beslenme ve ağız hijyeni hakkında bilgiler verilmesi gerekmektedir.

  2. İlk dişler sürdükten sonra dişlerin ıslak temiz bir tülbent ya da gazlı bez ile ya da parmak fırça ile temizlenmeye başlanması gerekmektedir.

  3. Tükürme yeteneğini kazanmamış 4 yaş çocuklarda florsuz diş macunu kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde fazladan vücuda alınan flor ile vücutta istenmeyen toksik etkiler görülebilir.

  4. Çocuklar okula başlayıncaya kadar dişlerin özellikle aileler tarafından fırçalanması gerekmektedir.

  5. 1- 2 yaş arasında gerek biberonla, gerekse anne sütü ile gece beslenmesinin bırakılması gerekmektedir.

  6. Bu yaş grubu çocuklarda yumuşak gıdalarla beslenme ön planda olduğu için, her beslenme sonrası dişlerin temizlenmesi gerekmektedir. 0- 2 yaş arası çocuklarda temiz bir tülbent, gazlı bez ya da parmak fırçalar ile,  2- 4 yaş arası çocuklarda ise florsuz çocuk macunu ile fırçalanması gerekmektedir.

  7. Bebeğin mamasının sıcaklığını kontrol etmek amacıyla bebeğin kaşığını ya da emziğini ağıza götürmemek gerekmektedir. Böylelikle tükürükle anneden bebeğe bakteri geçişi önlenmiş olunur.

  8. Biberonun içindeki süte bal, şeker, pekmez gibi şeylerin katılmaması gerekmektedir.

  9. Biberonun içine süt harici başka bir besin maddesinin konulmaması gerekmektedir. Meyve suları fruktoz içerdiği için dişler üzerinde karyojenik (çürük yapıcı) etkiye sahiptir. Bu nedenle meyve sularının biberonla değil bardakla içilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda ağız ve diş bakımı nasıl olmalı? | Sağlık

Biberon Çürüğü Tedavi Edilmezse İleri Dönemlerde Oluşabilecek Problemler;

*Çürükler tedavi edilmezse dişin altında enfeksiyon oluşabilir bu durum hem ağrı oluşmasına hemde ileriki zamanlarda yeni oluşacak dişlerde şekil bozukluğu görülebilir.

*Diş Çürüklerinden kaynaklanan madde kayıpları sebebi ile çocuklarda konuşma bozukluğu ve estetik görünümünde problem yaratabilir.

*Biberon çürüğü tedavi edilemez ve zamanından önce çekim olması gerekirse kalıcı dişlerinde konum bozukluğu ve çapraşıklık görülebilir.Çürük oluşan dişin tedavi edilmesi çocuklarda diş sağlığı açısından büyük rol oynar.

Çocuklarda ağız bakımı ilk diş sürmesi itibari ile başlar ve bu durum ihmal edildiğinde daha sonra olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.Sıklıkla 2-3 yaşlarında görülen bu çürüklerin tedavisi gerçekten zordur.Erişkin insanların bile çekindikleri diş hekimi koltukları küçük bedenler için daha ürkütücü görünmektedir.İkna yoluyla tedavi gerçekten çok zordur.Çocuklar genel anestezi yada sedasyonla tedavi edilmek zorunda kalmaktadır.Tüm bu sıkıntılı süreçleri yaşamamak için özellikle annelerin daha dikkatli olması gerekmektedir.

Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde diş çürüklerinin tedavi edilmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirten Kışlaoğlu, bu nedenle en başından itibaren çürüklerinin engellenmesi için önlem alınmasını tavsiye etmektedir. Çürüyen dişler ağrı ve iltihaplanmayı beraberinde getirerek uyku ve yeme bozukluklarının oluşmasına neden olabilir. Çürükler ilk görülmeye başlandığı dönemden itibaren acil olarak diş hekimine başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.