Diş Apsesi Nedir?
Diş apsesi, vücutta enfeksiyon olduğunu belli eden bir durumdur. Çoğunlukla apseler ağız içerisinde çıkar ancak bazı durumlarda vücut üzerinde de oluşabilmekte.
Apseler doğrultusunda ağrı ve kızarıklık gibi belirtiler görülmektedir. Apse esnasında oluşan ağrılar çoğunlukla şiddetli olup birçok kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Aynı zamanda tedavi edilmediği takdirde ciddi beyin ve kalp sıkıntılarına neden olur. Nefes alımını ve solunumu da oldukça güç hale getirebilmektedir.
Apse Belirtileri Nelerdir?
Apseler birçok belirti gösterebilir. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dişlerde sürekli olarak kendini gösteren ağrılar,
- Yemek yerken dişlerde hassasiyet oluşması, sıcak ya da soğuk yiyeceklerde de gösterebilir,
- Yemek yemeye devam ederken oluşan ağrılar,
- Apseye bağlı olarak yüz ve boyunda şişme,
- Ateşlenmeler.
Apsesi Türleri Nelerdir?
Diş apsesi çeşitleri üç farklı şekilde karşımıza çıkar. Diş hekimleri de apsenin oluştuğu bölgeye göre diş apsesini üç farklı şekilde ele alınmaktadır. Diş apsesi türleri aşağıdaki gibidir;
- Periapikal apse
- Periodontal apse
- Gingival apse
Periapikal apse: Dişlerde, apeks olarak tanımlanan kök ucunda oluşan apse türündendir.
Periodontal apse: Diş ve diş etlerinin buluştuğu bölgelerde biriken kalıntılar ve bu kalıntılara bağlı meydana gelen plaklardan kaynaklı bakterilerin oluşması sonucunda ortaya çıkan apse türündendir.
Gingival apse: Direkt olarak diş etlerinde meydana gelen apse türündendir.
Apse Teşhisi
Diş üzerinde yer alan apse net olarak bir diş hekimi tarafından yaptırılan röntgen sonucunda teşhis edilmektedir. Elde edilen röntgen üzerinde apsenin durumu ve yayılışı gibi detaylara erişim sağlar. Mevcut bu bilgiler doğrultusunda apse tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Apse Ne Zaman Geçer ?
Apseler genel olarak sinsi olabilir. Yani mevcut ağrı bir süre sonra dinip hiç beklenmedik bir anda dayanılmaz olabilmektedir. Apsenin ne zaman geçeceğine dair bir şey demek mümkün değildir. Rahatsızlığın tam olarak geçmesi için tıbbi bir müdahale gerekmektedir. Diş kökü apsesi de kanal gibi yöntemler ile çözülebilir. Ancak çoğu şiddetli apse üzerinde kanal tedavisi yeterli bir seçenek olmaz. Böyle durumlarda cerrahi işlem gerekmektedir. Fakat çoğu zaman bu iki yöntem de işe yaramaz ise implant tedavisi ile çözüm oluşturulmaktadır. Ancak diş arasında apse bulunuyor ise buna karşı bölge temizlenerek bulunan iltihap ortadan kaldırılmaktadır. Böylece bir daha oluşmasını engellemek amacıyla kök temizlemesi gerçekleşmektedir. Anestezi ile uygulanan bir yöntem olduğundan dolayı hasta herhangi bir ağrı hissetmemektedir.
Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş apsesi belirtileri ile diş hekimine başvurulması halinde ilk olarak şikayet edilen bölge ile ilgili fiziksel kontroller sağlanmaktadır. Bunun ardından yine ilgili bölgenin röntgeni çekilir ve apsenin hangi aşamada olduğu tam olarak netleştirilmektedir.
Bundan sonra ise enfeksiyonun diş içinde bulunan sinire ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir ve diş apsesi eğer sinire ulaşan bir enfeksiyon nedeniyle meydana gelmiş ise dişte bulunan sinir alınmaktadır. Bunun tam adı ise kanal tedavisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak bakıldığında diş apsesi tedavisinde uygulanan yöntemler de aşağıdaki gibidir;
- Öncelik olarak diş apsesine sebep olan etkenin tam olarak ne olduğu anlaşılır ve bunun ardından tedavi sürecine geçilmektedir.
- Diş etlerinin istenen bir şekilde ve sağlıklı olması için temizlik yapılması gerekebilmektedir.
- Ayrıca dişin bazı bölgelerinde küretaj olarak tanımlanan derin temizlik işlemi yapılabilmektedir.
- Tedavi sürecinde direkt olarak ilaç verilmesi uygun görülmez. Bunun yerine iltihaplı bölge geniş ise anestezi etkisi ile iltihabın akıtılması sağlanmaktadır.
- İltihabı akıtmak için lokal yöntemler yeterli gelmediğinde cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır. Böylece hem diş eti hem de diş kökleri enfeksiyonun tekrar ortaya çıkamayacağı şekilde temizlenmektedir.
- Diş apsesi tedavisinde en çok tercih edilen tedavi uygulamalarından biri kanal tedavisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu uygulama ile diş apsesi tek bir seansta kolayca kurutulmaktadır.
Diş Apsemin Tekrar Etmemesi İçin Neler Yapabilirim?
- Diş apselerinin tekrar etmemesi için sürekli olarak ağız bakımınızı yapmaya devam edin ve aksatmayın,
- Ağzınıza gargara yapabilirsiniz,
- Yemek yerken olağan apseli kısmı kullanmamaya özen gösteriniz,
- Diş aralarındaki yemek kalıntıları için diş ipi kullanılabilir,
- Diş muayenelerinizi aksatmayın.
Diş Apsesi ve İltihabı Kendiliğinden Patlarsa Ne Olur?
Diş apsesinin ve iltihabının kendiliğinden patlaması da görülebilen sonuçlar arasında yer alır. İltihap, diş kökünde veya diş etinde birikebilir. Diş apsesinin ya da iltihabının kendiliğinden patlaması durumunda ağıza bir sıvı gelmesi ve ağızda kötü bir tat oluşması gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Dişte ve diş etinde meydana gelen enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan diş apsesinin patlaması da mümkün olabilir.