Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Ağustos 30, 2022

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Restoratif diş tedavisi estetik açıdan güzel bir gülümseme sağlamak için, uygulanan tedavi şekli olarak adlandırılır. Her insanın bir takım kişisel estetik beklentileri bulunur. Estetik niteliklerin yanı sıra, sağlık ve doğallık ile birleştiğinde ortaya olumlu bir görüntü çıkar. Dişler arasındaki dizilim ve görünüm, dişleri çevreleyen yumuşak dokunun yapısı ve hastanın yüz görünümündeki karakteristik yapı bir bütün oluşturmaktadır. Bu nedenle, yüz hatlarına uyum sağlayan detaylar ile ilişkili olarak, diş hekimi ve teknisyenlerin titiz çalışmaların sonucunda doğal ve güzel bir görünüm hedeflenir. Diş yapısının istenen nitelikleri kazanması, diş rengi, diş taşlarının giderilmesi, yüzey temizliği Restoratif Diş Tedavisi’nin önemli unsurlarındandır. Bu nedenle uygulama uzman diş hekimi ve deneyimli teknisyenler yönetiminde gerçekleştirilmesi gerekir. Uzman diş hekimleri ve güvenilir hastane için konya diş hastanesine başvurabilirsiniz.

Restoratif Diş Tedavisini Kimler Tercih Edebilir?

Her türlü yaş, meslek ve cinsiyetten insanlar rahatlıkla tercih edilmektedir. Çocuklar ve yaşlılara da restoratif diş tedavisi uygulanabilir. Restorasyon sırasında kullanılan ürünler estetik görünüm sağlayan ve asla dişe zarar vermeyen bio uyumlu malzemedir. Kullanılan bio uyumlu malzemeler ile dişin sert yüzeyinde çeşitli sebeplerle meydana gelmiş kayıplar tedavi edilerek hoş bir görünüm ve güzel bir gülüş sağlanmaktadır. Kullanılan malzemelerin bio uyumlu olması ileri yaşlardaki (65 yaş ve üstü) ve hatta onkoloji hastalarında dahi restoratif diş tedavisinin rahatlıkla uygulanmasına olanak sağlamaktadır.

Restoratif Diş
Konya Diş Hastanesi

Restoratif Diş Dolgusu Nedir?

Restoratif diş dolgusu diş renginde olan beyaz dolgudur. Amalgam dolgunun gri-siyah renkte olması ve çürük görüntüsü oluşturması, estetik dolgu olarakda isimlendirilen restoratif diş dolgusunun tercih edilmesini sağlamaktadır. Beyaz rengi ile uygulandığı dişte estetik bir görünüm sağlayan estetik dolgular çok uzun ömürlüdür ve bio uyumlu olmaları nedeni ile amalgam dolgulara nazaran çok daha sağlıklı dolgular olur.

Bir diğer dolgu türü ise porselen dolgulardır. Kompozit dolgular ön bölgeler için tercih edilirken, porselen dolgular diş minesi gibi sert bir yapıya ve ısırma kuvvetine karşı dayanıklı olmaları nedeni ile arka dişler için tercih edilir. Estetik olan ön dolgular yani bondingler diş boyunun uzatılması veya istenmeyen diş aralıklarının kapatılması işlemlerinde sıkça kullanılır.

Restoratif diş tedavisinde kullanılan bir diğer uygulamada diş beyazlatılmadır. Dişlerde meydana gelen renklenmeleri ortadan kaldırmak ve dişe beyaz bir görünüm sağlamak amacı ile uygulanan bir tedavi yöntemidir.

  • İnley dolgu: dişin tepeciklerini içine almayan derecedeki diş doku kayıplarından uygulanmaktadır. Çürüğün geleneksel dolgu yöntemiyle kapatılabilmesi mümkün olabilir ancak avantajlarından dolayı tercih edilmektedir. İnley dişin yapısına ve çürüğün boyutuna göre özel olarak üretilir ve dişin iç kısmına yerleştirilmektedir.
  • Onley dolgu: ise kuron kaplamaya biraz daha benzer ve dişin üst kısmında bulunan çürükler için kullanılmaktadır. Genellikle büyük dolgular olmuştur. Yine inley dolgular gibi onley dolgular da dişin yapısına ve çürüğün boyutuna göre özel olarak üretilmektedirler.

İnley ve Onley Dolgu Nasıl Yapılır?

İnley ve Onley Dolgu Nasıl Yapılır?

İnley dolgular ve onley dolgular, kuron kaplama işlemine çok benzer işlemlerle yapılırlar. Ancak bu dolguların yapımında kuron uygulamasında olduğu kadar diş yapısının şekillendirilmesine gerek kalmaz. Diş hekiminin asıl hedefi doğal diş yapısını mümkün olduğunca korumak olduğu için kuron uygulaması, inley ve onley dolguların yetersiz olduğu durumlarda tercih edilmektedir.

İnley ve onley prosedürü şu şekilde işlemektedir:

  • Geleneksel dolgularda olduğu gibi ilk olarak dişin çevresindeki alan uyuşturularak dişte çürümenin meydana geldiği bölgeler temizlenir.
  • Daha sonra dijital modelleme veya macun benzeri bir malzeme kullanılarak dişin kalıbı alınmaktadır ve diş laboratuvarına gönderilmektedir. Dişin modeli oluşturulduktan sonra seramik veya reçine kullanılarak inley ya da onley elde edilmektedir.
  • Kalıcı malzeme laboratuvardan gelene kadar geçici bir dolgu uygulanmaktadır. Tek seansta bitirilebilir. Eğer iki seans gerekir ise, ikinci randevuda bu geçici dolgu çıkartılarak kalıcı inley veya onley yerleştirilir.

Restoratif Diş Tedavisi Genellikle Estetik Bir Gülüş İçin mi tercih ediliyor?

Restoratif diş tedavisi hem estetik ve hem de dişin kaybettiği fonksiyonu geri kazandırmak için uygulanan tedavi yöntemidir. Genel olarak da çürük dişlere uygulanan beyaz dolgu olarak düşünülürse de restoratif diş tedavisidir; diş yapısının çeşitli sebeplere bağlı rahatsızlıkların da yol açtığı diş formlarındaki bozulmaları düzeltmek, restore etmek, dişin fonksiyon ve estetiğini iade etmek ve en önemlisi soruna sebep olan unsurların da yeniden oluşmasını önleyici tedbirleri alacak koruyucu diş hekimliği prensiplerini uygulanmaktadır. Kısacası, uygulanan tedavi yöntemleri sadece estetik amaçlarla değil dişe fonksiyonelite kazandırmak ve korumak amacı ile uygulanan tedavi yöntemlerindendir.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.