Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Diş Dolgusu Nedir? Konya Diş Hastanesi

Ağustos 23, 2022

Diş Dolgusu Nedir?

Diş dolgusu; Konya diş hastanesindeki doktorların açıklamalarına göre de çiğneme fonksiyonunu kaybetmiş, estetik açıdan hoş görünmeyen, çatlamış ya da çürümüş dişlerin için çeşitli malzemeler ile dişin doldurulması. Daha önceden yapılmış olan dolgu tedavisinin düşmesi ve aşınması durumunda yeniden dolgu yaptırmak gerekir.

Zarar görmüş ve çürümüş bir dişin, işlevini tekrar yerine getirmesi amacıyla diş dolgusu yapılır. Konya Diş Hastanesindeki doktorlar; diş dolgusu yapmadan önce çürümüş dişin dokusunu temizlemektedir. Daha sonra dolgu malzemesi ile diş doldurulmaktadır. Dolgu yapılmasının amacı çürüyen dişin daha fazla ilerlememesi için, boşluklar kapatılarak önlenmektedir. Pek çok çeşit dolgu malzemesi bulunur. Daha önceden yapılmış olan dolgu tedavisinin düşmesi ve aşınması durumunda yeniden dolgu yaptırmakta gerekir. Dişin iç kısmında pulpanın zarar görmesi, iyileşmeyecek durumdaysa kanal tedavisi ile birlikte dolgu yapılması kaçınılmaz bir durum olmuştur. Dolgu işlemi dişte çürük ve kırık dışında farklı durumlarda da yapılan bir teknik olarak adlandırılmaktadır.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır

Öncelikle konya diş hastanesi hekimleri tarafından çürümüş diş temizlenmektedir. Çürüklerden ve artıklardan temizlenen diş doldurularak dolgu uygulaması yapılmaktadır. Dolgu işlemi gerçekleştirilirken hastanın acı ya da ağrı hissetmemesi adına lokal anestezi işlemi uygulanmaktadır. Lokal anestezi ile, dolgu yapılacak yer uyuşturulur ve işlem gerçekleştirilmektedir. Hasta tarafından seçilen dolgu materyalinin acı şiddeti ne olursa olsun doktor tarafından konforlu bir süreç içerisinde hazırlanır ve uygulanır. Dişte gerekli temizlik yapıldıktan sonra geriye kalan kırılmış, çürümüş veya hasar görmüş bir boşluk kalmaktadır. Geriye kalan bu dişin yapısına ve formuna göre uygun bir şekilde doldurulmaktadır. Seçilen malzemeye göre dolgunun en kısa sürede donması için doktorlar tarafından özel tıbbi cihazlarda kullanılmaktadır. Hastanın dolgu işlemi gerçekleştirildikten sonra ağzının açıp kapanması istenir ve herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilmesi gerekir. Bir sorun ile karşılaşıldığı zaman doktor tarafından kısaltma ya da kesilme işlemi ile sorun ortadan kaldırılır. Bütün kontroller sağlandıktan sonra diş yeniden eski fonksiyonuna kavuşmaktadır. Diş dolgusu yaptıracak olanların araştırmış olduğu diş dolgusu nasıl yapılır sorusuna bu şekilde cevap vermek doğru olmaktadır.

Diş Dolgusu

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Altın Dolgular

Altın dolguların sipariş üzerine laboratuvar ortamında hazırlandığını belirtmemiz gerekir. Diş eti hastalıklarına karşı oldukça iyi bir toleransa sahip olan bu dolguların kullanım süresi her hastada aynı olmamakla birlikte 20 yılı bulabilmekte. Ancak günümüzde sık  kullanılan dolgu çeşitlerinden biri değildir. Kliniğimizde de kullanılmamaktadır.

Kompozit Dolgular

Diş ile aynı renkte olması sebebiyle doğal görünüm istenen her dişte kullanılabilen kompozit dolgular tek bir seansta yapılmaktadı. Çürük diş onarımının yanı sıra dişte kırık ya da çatlak olması durumunda ise kompozit dolguların devreye girebildiğini belirtmemiz gerek. Maliyetinin düşük olması avantajı iken dayanıklılık yönünden beklentileri çok iyi karşılamaması da dezavantajlarından biridir. Zamanla aşınabilir ve kırılabilir ve bu nedenle özellikle büyük dolgular için tercih edilmesi noktasında iki defa düşünmekte faydalı olmaktadır. Kullanım ömrü hangi dişe uygulandığı ve kişiye bağlı olarak 3 ile 10 yıl arasında değişebilmektedir.

Porselen Dolgular

Maliyeti biraz daha fazla olmasına karşın renk değişiminin olmaması, leke tutmaması gibi özellikler porselen dolguların da bir hayli istek görmesini beraberinde getirmektedir. Porselen dolgular birden fazla işlem gerektiren dişler için de rahatlıkla tercih edilmektedir. Bu dolgu malzemesinin de laboratuvar ortamında hazırlandığını ve dişe yapıştırılarak uygulandığını da belirtelim. Kişinin ağız yapısına ve diş rengine göre hazırlanan porselen dolgular inley-onley dolgu olarak da adlandırabilmektedir

Amalgam Dolgular

Amalgam dolgu ise günümüzde pek fazla tercih edilmemektedir. Gümüş dolgu olarak da adlandırılmaktadır. Civa, gümüş, kalay ve bakır gibi farklı elementlerin karışımından elde edilen dolgu materyalindendir. Özellikle basınca ve çiğneme gücüne karşı dirençli olması bu dolgunun arka dişlerde sıklıkla kullanılmasını beraberinde getirmektedir. Dezavantajı ise gri, metalik bir görünümdedir. Kliniğimizde bu dolgu yöntemi kullanılmamaktadır.

Diş Dolgusu Süresi Ne Kadardır?

Diş dolgusu yaptıracak olan hastaların merak ettiği konulardan bir diğeri ise, diş dolgusu süresi ne kadardır sorusu olur. Her hastanın diş dolgu süresi aynı olmayabiliyor. Ağızda hangi dişe dolgu yapılacağı, hangi materyallerin kullanılacağı ve dolgu adeti gibi birçok sebeplerden dolayı süre değişkenlik gösterir. Hastaya dolgunun hangi amaç ile yapıldığı da seans süresini belirlemektedir. Seans ve kanal tedavisi ile birlikte dolgu yapımı da süreyi doğrudan etkiler. Dolgu esnasında doktorun kullanılacak malzemeleri hazırlaması da süreyi etkilemektedir. Tüm bu sıralanan işlemler diş dolgusunun süresini etkiler ve net bir süre belirlememektedir.

Diş Dolgusu

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.