Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Kompozit Dolgu Nedir ? Fiyatı Nedir?

Kasım 14, 2022

Kompozit dolgu, kompozit dolgu fiyatları ve kompozit dolgu renk çeşitliliği hakkında öğrenmek istediğiniz bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Estetik dolgu olarak da bilinen kompozit dolgu, hem estetik hem de kozmetik kaygılardan dolayı uygulanan bir diş restorasyon tedavisidir. Bu tedavi yöntemi, dişleri yeniden şekillenmesine de olanak sağlar.

Kompozit Dolgu Nedir?

Diş dolguları, diş tedavilerinde uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Dolgu işlemi için de eskiden beri çok farklı malzemeler kullanılmıştır. Bu dolgu çeşitlerinden biri olan kompozit dolgu da yaklaşık son 50 yıldan beri tercih edilen ve epey popüler bir dolgu çeşididir. Kompozit dolgu, doğal diş rengine en yakın dolgulardandır.

Kompozit reçine bazlı malzemeden elde edilen kompozit dolgunun dişe uygulanmadan önceki formu hamur şeklindedir. İhtiyaç duyulan dişe uygulandıktan sonra led ışık kaynağı kullanılarak sert ve diş dokusuna benzer bir forma kavuşturulur. Dolgu uygulanan dişle kimyasal olarak birleşen kompozit dolgular, renk ve geçirgenlik açısından da doğal diş yapısına uyumludur.

dolgu tedavisi

Kompozit Dolgu Kimlere Yapılır?

Genel olarak diş yapısında meydana gelen deformasyonların giderilmesi amacıyla uygulanan kompozit dolgu, daha estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilere de gülüş tasarımı tedavisi çerçevesinde uygulanabilmektedir.

Günümüzde kompozit dolguların en çok tercih edilme sebepleri şu şekildedir;

  • Çürük diş tedavileri sonucu oluşan boşlukların doldurulması
  • Ön dişlerde bulunan kırık veya çatlak dişlerin onarması
  • Renk kaybına uğramış dişlerin görünümünü iyileştirilmesi
  • Dişlerin arasında bulunan boşlukları kapatılması
  • Ortodontik tedavilerde braketlerin yapıştırılması
  • Dişlerin daha uzun görünmesini sağlamak
  • Mevcut diş görünümünün değiştirilmesi
  • Farklı dolgu türlerine estetik bir alternatif olarak

Kompozit Dolgu Özellikleri

Tüm dolgu ve diş tedavilerinde olduğu gibi kompozit dolguların da kendine has özellikleri, avantajları ve dezavantajları bulunur. Örneğin; kompozit dolgular, amalgam dolgulara kıyasla çok daha estetik bir görünüme sahiptirler. Bu yüzden özellikle ön dişlere uygulanan dolgu işlemlerinde kompozit dolgu çok tercih edilmektedir. Fakat basınç mukavemeti açısından kompozit dolgu, amalgam dolgu kadar dirençli değildir.

Kompozit dolgular, dişlerle kimyasal olarak birleşip tutunarak dişlerle kimyasal düzeyde bir bağla bağlanırlar. Amalgam dolgular ise dişteki boşluğu sadece fiziksel olarak doldurur ve dişle tam bir bütünlük sağlamazlar. Yine dolgu sonrası görünümde de kompozit dolguyu, doğal diş yapısından ayırmak zordur.

Kompozit dolgular, vücudun ürettiği sıvılara karşı oldukça hassas bir yapıdadır. Bu yüzden kanama olan bölgelerde ve tükürük izolasyonu sağlanamayan kişilere kompozit tedavisi uygulanamamaktadır.

Kompozit dolgu uygulanırken dikkat edilmesi gereken bir husus da bu dolgu türünün ışıkla tepkimeye girmesi sonucu kısa sürede sertleşmesi ve buna bağlı olarak ufak miktarda bir büzülmenin olabilmesidir. Oluşan bu sinme sonucu da dişe yapılan dolgunun arasında sızıntı oluşabilir ve dolgu yapılan dişte tekrar çürüme görülebilmektedir.

Kompozit Dolgu Neden Tercih Edilir?

Diş estetiği ve gülüş tasarımı uygulamaları arasında ihtiyaç duyulan dişlere uygulanan diş dolgusu tedavileri de bulunmaktadır. Peki, birçok dolgu tedavisi arasından neden kompozit dolgu tercih edilir?

Günümüzde en sık tercih edilen dolgu çeşitlerinden olan kompozit dolgular, diş hekimleri tarafından özellikle ön dişlerdeki kırık, çürük veya polisaj ile geçmeyen lekelenmelerde büyük oranda tercih edilir. Dişe yapışma özelliklerinin artırılmış olması ve parlatılabilen yapıları bunda önemli rol oynamaktadır. Kompozit dolgu, artık arka dişlerde de güvenle kullanılabilmektedir. Arka dişlerde meydana gelen çürüklerde, dişteki çürük bölgeler temizlendikten sonra bu bölgedeki restorasyonlarda kompozit dolgular da tercih edilebilir.

Kompozit dolguların tercih edildiği diğer diş tedavileri ise; braket ve sabit protezlerin yapıştırılmasıdır. Bu iki işlemde de kompozitten faydalanılabilmektedir.

dolgu tedavisi

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Bir kişinin kompozit dolgu yaptırabilmesi için öncelikle uzman diş hekimleri tarafından muayene edilmesi ve hekimin bu tedavi yönteminin ona uygun olduğuna karar vermesi gerekir. Kompozit, ağız içi sıvılara karşı hassas bir malzeme olduğundan dolayı öncelikle bu bölgenin kan veya tükürükten arındırılması gerekir. Uygulama, diş yüzeyine bir miktar asit uygulanmasıyla başlar. Asit, diş yüzeyinde pürüzlü bir dokunun oluşmasına yardımcı olur. Böylece, dolgu dişe daha iyi tutunur.

Diş asitten arındırıldıktan sonra kompozitin yapışma oranını yükseltmek amacıyla bond adı verilen yapıştırıcı sürülür ve led ışık kullanılarak bondun yüzeyde dondurulması sağlanır. Sonrasında dişe kompozit parçaları yerleştirilir ve yine mavi ışık kullanılarak kompozitin sertleşerek dişle bütünleşmesi sağlanır.

Işık yoluyla dişle kimyasal bazda birleştirilen kompozit dolgu, son olarak diş hekimi tarafından ufak düzeltmeler ve parlatma işlemi yapılarak tedavi sonlandırılır.

Kompozit Dolgu Sonrası Yapılması Gerekenler

Kompozit dolgu sonrasında hasta günlük hayatına devam edip yemek yiyebilir fakat sert besinlerin tüketilmemesi tavsiye edilir. Özellikle ön dişlerde büyük dolgu uygulamaları yapılan kişilerin sert ısırma veya koparma hareketleri yapmaktan kaçınmaları gerekir.

Kompozit dolgu sonrası renklenmeye sebep olabilecek kola, çay, kahve gibi içecekler ve sigara gibi alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Aksi taktirde dolgu kısa sürede renklenebilmektedir. Ayrıca dolgu sonrası ağız ve diş bakımına gereken önem verilmelidir. Düzenli bir şekilde ağız bakımı yapmayan kişilerde renklenme görülebileceği gibi çürümeler de görülebilmektedir.

dolgu tedavisi

 

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.