Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Kök Kanal Tedavisi Nedir ?

Kasım 25, 2022

Kök Kanal Tedavisi

Kök Kanalı Tedavisi Nedir?

Kök kanalı tedavisi (endodontik tedavi) eğer dişlerin kan ve sinir desteğini sağlayan pulpa dokusunda çürük veya yaralanmadan ötürü enfeksiyon oluşursa gereklidir. Enfeksiyonun ilk safhalarında herhangi bir ağrı yoktur. Bazı vakalarda, dişlerin rengi koyulaşır, bu durumda dişin sinirleri canlılığını yitirmiş demektir. Bu gibi durumlar kök kanalı tedavisi gerektirir.

Kök Kanalı Tedavisi Neden Gereklidir?

Eğer pulpa dokusu enfektifse, enfeksiyon dişin kök kanal sistemine dağılabilir. Bu kök ucunda iltihabi bir oluşuma (apse) neden olabilir. Apse, dişi çevreleyen dokularda şişliğe neden olan irinin toplanmasıyla oluşan iltihabi bir durumdur. Apsenin belirtileri donuk bir ağrıdan şiddetli ağrıya kadar değişir ve çiğneme esnasında dişte hassasiyet olabilir. Eğer zamanında kök kanalı tedavisi yapılmazsa enfeksiyon daha çok dağılır ve dişin çekimi gerekebilir.

kök tedavi

Kök Kanalı Tedavisi Neler İçerir?

Kanal tedavisinin amacı kök kanalı içerisindeki tüm enfeksiyonun kaldırılması işlemidir. Kanal daha sonra iyice temizlenir ve ilerde oluşabilecek enfeksiyonları engellemek için iyice özel malzemelerle doldurulur. Kanal tedavisi yorucu ve zaman gerektiren bir işlemdir. Birçok durumda iki veya daha fazla randevu diş hekiminiz tarafından ayarlanabilir. İlk randevuda, enfekte pulpa çıkarılır. Herhangi bir apse varsa bu safhada kurutulabilir. Sonrasında kök kanalı iyice temizlenip şekillendirildikten sonra dolum için hazır hale getirilir. Geçici bir dolgu maddesi ile diş kapatılır ve kanaldaki materyallerin tam olarak sertleşmesi beklenir.

Tedavi Sonrası Dişler Güvende Olacak Mı?

Evet. Ancak, canlılığını yitirmiş bir diş kırılgandır ve dayanıklılığını ve desteğini arttırmak için kanal tedavisi sonrası kaplamaya gereksinim duyulabilir.

Kanal Tedavisinden Sonra Rahatsızlık Tekrar Ederse Ne Olacak?

Kök kanalı tedavisi genellikle iyi sonuçlar verir. Ancak eğer enfeksiyon tekrarlarsa tedavininde tekrar edilmesi gerekebilir. Nadiren de olsa iltihabın kök ucunda olduğu durumlarda, cerrahi küçük bir operasyonla kök ucunun bir kısmı mevcut iltihabın kaldırılmasıyla tedavi edilir. Oluşan boşluk doku dostu materyellerle doldurulur veya boş bırakılır. Bu minör operasyona “apikal rezeksiyon” denir.

ONARILAN DİŞ NE KADAR SÜRE KULLANILABİLİR?

Kanal tedavisi gören dişler hastanın ağız bakımını doğru ve düzgün yaptığı taktirde ömür boyu ağızda kalabilirler fakat kanal tedavisi gören dişler canlılıklarını yitirdiklerinden dolayı kuvvet dayanımları azalmış ve canlı bir dişe göre kırılganlaşmışlardır.Kanal tedavili dişlere bu nedenden dolayı iyileşme takibi yapıldıktan sonra kuron yapılmalıdır.Aynı zamanda hastaların ağız bakımlarına yeterli önemi göstermedikleri taktirde tedavili dişte tekrar çürük oluşumu olabileceği için ve ilerleyen zamanda başka problemlerin engellenebilmesi için düzenli diş hekimi muayenesi yapılması gerekir.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.