12-13 YAŞINDA DİŞ ÇIKAR MI, DİŞ ÇIKARMA DÖNEMLERİ
12 13 Yaşında Diş Çıkar mı? Çocuklarda diş çıkarma dönemleri nelerdir? Ebeveynler olarak bu dönemlerde nelere dikkat etmeliyiz? Bu yazımızda bebek ve çocuklarda diş çıkarma dönemlerini ve bilinmesi gereken önemli noktaları ele alıyoruz.
12 13 Yaşında Diş Çıkar mı?
12 – 13 yaşlarında diş çıkar mı, sorusuna yanıt vermek için kalıcı dişlerin çıkma zamanı konusunu daha iyi anlamakta yarar var. Kalıcı dişler, bebeklik döneminde çıkan geçici dişlerden sonra oluşan dişlerdir. Çocukluk ve ergenlik döneminde çıkan dişler ömür boyu kullanılacak dişler anlamına gelmektedir.
4 – 6 yaşlarında çıkan dişler ilk kalıcı dişlerdir. Bu dönemde ilk büyük azı dişi kalıcı olarak ağızdaki yerini almaya başlayacaktır. Kalıcı dişlerin tamamlanması gençlerde ortalama 20 yaş döneminde sona ermektedir. Birinci büyük azı dişi oluşurken geçici olan süt dişleri henüz tamamen dökülmemiştir.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu birinci büyük azının süt dişi olmadığıdır. Genellikle kaybedileceği düşünüleceğinden dolayı bu dişlerdeki çürükler önemsenmez. Bu da ileriki dönemde diş sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle diş ve ağız bakımına küçük yaşlardan itibaren önem verilmesi ve özellikle kalıcı dişlerin temizliğinin doğru yapılması son derece önemlidir.
Birinci büyük azı dişi aynı zamanda çocuklar için son derece önemlidir. Bu dişin yiyecekleri ısırma ve çiğnemede büyük rolü vardır. Bu nedenle bakımına özen gösterilmesi gerekir. İleride oluşabilecek diş sorunlarına karşı da ilk kalıcı dişler sağlık açısından büyük önem arz etmektedir. Ailelerin bu dişleri süt dişi sanmamaları ve yerine yeni diş geleceğini düşünmemeleri gerekir.
Diğer kalıcı diş oluşum dönemiyse 7 – 8 yaşları arasındadır. Bu dönemde önce alt süt dişleri dökülür. Ön kesiciler bu dönemde oluşur. 9 – 10 yaşlarında ön kesici dişler (dört alt ve dört üst) oluşur. Yine bu dönemlerde kalıcı birinci küçük azı dişler dökülen dişlerin yerine geçer. İkinci küçük azılar ise 10 – 12 yaş arasında tamamlanır. Bu dönemde kalıcı köpek dişleri oluşur.
Yirmi yaş dişleri çıkma zamanı ise 16 – 25 yaş aralığında meydana gelmektedir. Bu dişlere akıl dişleri adı da verilir. Aslında bu dişler, birinci ve ikinciden sonra oluşan üçüncü büyük azı dişleridir. Bazı kişilerde bu dişler tam olarak çıkmayabilir ve damağa gömülü olabilir. Doğru gelişmeyen yirmi yaş dişleri diğer dişlerde de çarpıklık gibi birçok soruna neden olabilir.
Yukarıdaki diş oluşum dönemlerine baktığımızda 12 – 13 yaş arasında kalıcı dişlerin artık eski dişlerin yerine geçtiğini görmekteyiz. Bu dönemde birinci küçük azı, 14 yaşına kadar ikinci küçük azı ve 8 – 17 yaş arasında ise birinci ve ikinci büyük azı oluşmaktadır. 17 – 25 yaş ise genellikle yirmi yaş dişlerinin oluştuğu dönemdir. Kalıcı dişlerin sayısı ise 32’dir. Üst ve alt çenelerde 16’şar adet diş oluşur.
Diş Çıkarma Dönemleri
12 13 yaş arası diş çıkar mı, sorusuna yukarıda yanıt vermeye çalıştık. Şimdi de diş çıkarma dönemleri hakkında bilinmesi gerekenlere kısaca değinmeye çalışalım.
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemleri Nedir?
Bebeklerde beşinci ay ile dokuzuncu ay arasına oluşan dişler geçici olarak ağızdaki yerini alır. Bu dişlere “süt dişi” adı verilmektedir. Süt dişleri her bebekte aynı zamanlarda çıkmaz. Ancak bu farklılıkların sağlık açısından bir zararı yoktur. Önemli olan hekiminizin önerilerine göre doğru diş bakım yöntemlerini uygulamaktır. Birinci yaş ve sonrasında hiç diş çıkmamışsa bu konuda da hekiminize başvurmanız yararlı olacaktır.
Bebeklerde diş çıkarma süresi 11 – 12 yaş döneminde sona erer ve kalıcı dişler eski dişlerin yerini almaya başlar. Ön ve yan kesici dişler altı ila on ikinci aylar arasında çıkar. 1 – 1,5 yaş arasında birinci azı dişleri, 1,5 – 2 yaş arasında köpek dişleri, 2 – 2,5 yaş arasında ikinci azı dişleri oluşur.