Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Diş Kaybı Tedavi Yöntemi

Mayıs 26, 2022

Diş Kaybı Nedir ?

Yetişkinlerde diş kaybının en önemli nedeni diş eti hastalıklarıdır. Herhangi bir bulgu ya da belirti vermeden ya da ağrı yapmadan sinsice ilerleyebilmeleri dolayısıyla erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

dis kaybi tedavi

Diş Kaybı Nedenleri

  • Ağızda kalan dişler hem noksan dişin hem de incelen kemiğin desteği azaldığı için zorlanmaya ve zarar görmeye başlarlar.
  • Çok fazla yüklenme olduğu için bu dişlerin yeri değişebilir ya da yeni diş kayıpları yaşanabilir
  •  Dişi çevreleyen kemikte erime olması. Dişin desteğinin azalıp mobilitesinin artması.
  • Diş kaybının en önemli nedenlerinden biride ağız ve diş hijyeninin olmamasıdır.
  • Kökte tamamen tedavi edilemeyen granülasyon dokusu veya lezyon olması.
  • Yanlış veya başarısız tedaviler
  • Diş çürükleri, travmalar ya da diş eti hastalıkları da diş kayıplarına neden olmaktadır.

Diş kaybı buradaki veya herhangi bir başka sebepten ötürü 30 yaşında da 70 yaşında da olabilmektedir. Bu yüzden ağız hijyenine ve sağlığına gereken özeni göstermeli ve diş hekimi ziyaretlerimizi aksatmamalıyız.

Diş kaybının gizli sonuçları

Modern diş hekimliğinin amacı, eksik dişleri olan bireylere normal ve sağlıklı fonksiyon, konfor, estetik, konuşmayı geri kazandırmaktır. Nüfusumuzun hem yaşlanmakta hem de artmakta olduğu düşünüldüğünde, giderek artan sayıda insan diş kaybından olumsuz etkilenmektedir. Bununla birlikte, bir kişide ne kadar çok diş kaybı yaşanırsa, bunu telafi etmek için gerekli tedavi alternatifleri o kadar zor olabilir. Teşhis araçlarının ve yenilikçi tedavi protokollerinin geliştirilmesinde devam eden araştırmalar ve yenilikler sonucu, öngörülebilir tedavi başarısı daha kolaydır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Diş İmplantları
Ameliyatla yerleştirildiği için diş implantları uzun vadeli ve sağlam bir çözüm sunabilir. İmplantların yerleştirilmesi birkaç ay sürebilir. Bu uzun sürece rağmen pek çok kişi diş implantlarını tercih etmektedir çünkü doğal dişlere en çok benzeyen opsiyon budur ve uzun süreli bir çözümdür.

Köprü
Eksik dişinizin oluşturduğu boşluğu dolduran köprülerin pek çok çeşidi vardır. Yan dişleri etkilemeyen diş implantlarından farklı olarak, köprüler genellikle yan dişlerden destek alır.

Protez dişler
Eğer ağzınızda birkaç dişten fazlası eksikse, diş hekiminiz protez diş önerebilir. Protez dişler bir çok yapma dişten oluşan ve ağızdan kolayca çıkarılabilen bir aparattır. Tam set protez dişler, doğal dişlerin görünüşü ve fonksiyonunu kopya ederken, kalan birkaç dişin üzerine geçirilmek suretiyle de takılabilir. Protez dişlere alışmak zaman alabilir ama bir zamandan sonra rahat ve doğal hissedilmeye başlar.

Diş kaybından sonra uygulanan implant tedavisi
İmplant Nasıl Uygulanır ? 

İmplant, eksik olan bir ya da birden fazla dişin yerini doldurmak amacıyla uygulanan vida şeklindeki diş kökü anlamına geliyor. Normal şartlarda çene kemiğinin içinde bulunan kökler titanyumdan oluşuyor ve buna uyum sağlayabilmesi için implantlar titanyumdan üretiliyor.İmplant ameliyatı, eksik olan dişlerin yerine yapay diş köklerinin uygulanması ile birlikte diş ve çene yapısının tekrar sağlıklı olmasını sağlıyor. Materyalinin titanyum olması, çene içinde dokularla uyuşmasını sağlıyor ve diş kaybı yaşayan herkes için uygulanabilen bir yöntem haline geliyor. Kaybolan dişin yerine implant yapılırken, genellikle yan dişlere zarar gelmesinden endişelenilir ancak tedavinin en büyük avantajlarından biri de diğer dişlerin hiçbirine müdahale etmeden yapılıyor olması.

İmplant Kimlere Uygulanır ?
  • Tek diş eksikliğinde (diş çekimini takiben)
  • Birden fazla dişini kaybetmiş bireylerde
  • İleri yaşa bağlı tam diş eksikliği durumlarında
  • Ağız içi dokuları sağlıklı bireylerde
  • Yeterli çene kemiği boyutlarına sahip bireylerde
  • Diş çekimi sonrası çene kemik kaybının ileri derece olmadığı durumlarda
  • Bağışıklık sistemine ait sürekli bir rahatsızlığı olmayan bireylerde
  • Diş sıkma alışkanlığı aşırı olmayan bireylerde
Hiç dişi olmayan birine implant uygulaması yapılabilir mi ? 

İmplant tedavisinin en büyük avantajlarından birisi, hiç dişi olmayan hastalarda sabit proteze kadar giden protez tedavi alternatiflerinin sunulabiliyor olmasıdır. Hiç dişi olmayan bir hastada üst ve alt çeneye gerekli miktarda implant yerleştirerek sabit protez kullanımı mümkün olmaktadır. Bunun dışında hareketli protez kullanan hastalarda protezlerini neredeyse sabit konforuna yakın şekilde sıkı olarak kullanmalarını sağlamak yine implant tedavisi ile mümkündür.

diş kaybını önlemek için yapılan rutin kontrol

Eksik Diş Çene Yapısını Bozar

Diş kayıplarından kişinin ne ölçüde etkileneceği, hangi dişin ya da dişlerin eksik olduğu, kişinin genel sağlığı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişecektir. Eğer birkaç diş birden kaybedilmişse ağız içinde büyük bir boşluk oluşacak ve kayıp nedeniyle yaşanan rahatsızlığın boyutları büyük olacaktır. Bunun sonucu çene yapısının bozulmasına kadar giden ciddi sorunlara yol açacaktır. Çene eklemindeki sorunlar tedavisi ve geri dönüşü çok daha zor olan tedavileri gerektirir.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.