Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

yirmilik diş

Yirmilik Diş Nedir ?

Ağzınızın en arkasında yer alan üçüncü azı dişlerdir. Üst ve alt çenelerin her iki yanında yer alan bu dişler toplam 4 tanedir. Aynı zamanda ağızda çıkan son kalıcı dişler olur.Diş gelişimi, bebeklikte 6 ay ile 3 yaş arasında tamamlanan altta 10, üstte 10 olmak üzere toplamda 20 adet olan süt dişleri ile başlamaktadır. Ardından 9-10 yaşlarından itibaren süt dişleri yavaş yavaş dökülerek yerini yetişkin dişlerine bırakmaktadır. Toplamda 32 tane olması gereken yetişkin dişlerinin (ana dişler) 28 tanesi çocukluk ve erken ergenlik döneminde tamamlanmış olmaktadır.

Kalan 4 adet büyük azı dişi ise alt ve üst çenede en arka kısımda yer alan yirmilik dişler olmuştur. Toplamda 4 adet olan bu dişler genellikle 17-25 yaş aralığında çıkmaktadır. Eğer bu yaş aralığında çıkmazsa bile bu, dişlerin olmadığı anlamına gelmemektedir. Çoğu zaman gömülü kalmaları nedeniyle kişide ağrıya neden olmaması halinde yirmilik dişler fark edilmez.

 

Yirmi yaş dişlerinin gömülü kalma nedenleri nelerdir ?

Eğer düzgün bir şekilde çıkarsa , yirmilik dişler genellikle hiçbir soruna neden olmaz. Fakat gömülü olan ve düzgün bir şekilde hizalanmayan yirmilik dişler, bir takım problemleri beraberinde getirilir.Yirmi yaş dişlerinin gömülü kalmaları ile ilgili ortaya atılmış birçok teorisi vardır. Genetik olarak anneden gelen küçük çene yapısı ile babadan gelen büyük diş yapısı sonucundaki uyumsuzluklar, beslenme alışkanlıkları, süt dişlerinin erken kayıpları, çenede enfeksiyon, kist gibi patolojik oluşumların varlığı gibi birçok etkenin 20 yaş dişlerinin gömük kalmasına neden olduğu düşünülür.Yine rafine ve yumuşak besinlerle beslenme sonucunda çene gelişiminin giderek daha sınırlı olması, yirmi yaş dişlerinin gömülü kalmasına dair bir neden olarak düşünüldü.

 

Yirmilik Diş Çekilmeli Mi ?

Yirmilik dişlerin çenede tamamen çıkıp yerleşebileceği yeterli alanları olmadığından yirmi yaş dişi çıkarmak çoğu kişi için süreç ağrılı ve uzun olarak geçmektedir. Çoğu yirmi yaş dişi tam olarak çıkamaz ve gömülü ya da yarı gömülü kalmaktadır. Bunun sonucunda çevrelerindeki yumuşak dokuda oluşan gıda birikiminden dolayı enfeksiyona yatkın bir özellik taşımaktadırlar. Tamamen çıkan yirmilik dişler çenenin en gerisinde konumlandıklarından dolayı yeterli bir şekilde temizlenemezler ve kolaylıkla çürürler. Bunun sonucunda yirmilik yaş dişlerinin çoğunlukla çektirilmesi gerekmektedir.

yirmilik diş tedavi

 

Cerrahi Çekim Nedir ?

Cerrahi diş çekimi sizi korkutmasın. Cerrahi diş çekimi, söz konusu dişin ağız içinde rahatça görülmemesi, dişeti sınırında kırık olması veya gömülü dişlerin çekimi esnasında kullanılan isimlerdir. Dişin bölümleri ayrıldıktan sonra çekilmesi gerektiği durumlarda da bu teknik uygulanmaktadır. Standart diş çekiminde olduğu gibi cerrahi diş çekimi de lokal anestezi altında uygulanmaktadır.

 

Diş Çekimi Sonrası Süreç:

 

  • Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Şişlik

Yirmilik diş çekiminde sonra dişlerin bulunduğu bölgelerde şişlikler meydana gelmesi, olası bir durum olur. Bu şişliklerin küçültmek için yirmilik dişlerin oluğu yerlere buz kompresi uygulanabilir.Yirmilik dişlerinin çekimi öncesinde o bölgede enfeksiyon oluşmuşsa bu yerine ılık ve nemli bir kompres yapılabilir.

  • Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Kanama

Dişler çekildikten sonra kanama oluşması çok normaldir. Bu durum yirmi yaş dişleri içinde geçerli olur. Diş çekimi sonrasında o bölgeye yerleştirilen gazlı bezi uzman hekiminizin size söylediği zamandan önce kesinlikle atmayınız. Kanamanın o süre zarfı boyunca durmadıysa biraz daha o bölgeye baskı uygulayınız. Ayrıca bölgeye ıslak çay poşetini koyarsanız, çayın içerisinde yer alan tannik asit damarların daralmasına ve kanamanın durmasına yardımcı olabilmektedir.

 

  • Ağız Bakımı

Ameliyattan sonra ilk iki saat boyunca yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi sınırlandırın ve günün geri kalanında dinlenmen gerek. Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için ağzınızı güçlü şekilde çalkalanmaması gerek. Ayrıca birkaç gün boyunca hem sıkı egzersiz yapmaktan hem de sigara içmekten ya da ameliyat günü ya da kanama sürdüğü müddetçe aşırı derecede tükürmekten kaçınınız. 12 saat sonra, tuzlu su veya sulandırılmış ağız gargarası ile ağzınızı hafifçe çalkalayınız. Ameliyat gecesi dişlerinizi dikkatlice fırçalayın ancak ameliyatlı bölgeden mümkün olduğunca uzak durunuz.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.