Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Bebeklerde Diş Çıkarma

Şubat 10, 2022

Bebeklerde Diş Çıkarma

İlk süt dişleri genellikle 6. aydan itibaren çıkmaya başlamaktadır. Bu dönem bebeklerde değişkenlik göstermektedir. Bebeklerde diş çıkarma 3 aylıkken başlayabileceği gibi bu süreç 12. aya kadar uzayabilmekte. İlk olarak alt kesici dişler çıkmaktadır. Bu dişleri takiben üst kesici dişler ve alt ve üst yan kesici dişler çıkmaktadır. Ardından birinci süt azı dişleri ve köpek dişleri çıkarken, en son ikinci süt azı dişleri çıkmaktadır. Süt dişlerinin çıkması ortalama 2,5 , 3 yaşında tamamlanmaktadır. Bir bebekte alt ve üst çenede 10’ar tane olmak üzere toplam 20 tane süt dişi bulunur.

Diş çıkarma neden erken/geç başladı?

Erken ya da geç çıkarılan süt dişlerinin çürüğe yatkınlığı ya da başka problemleri beraberinde getirmesi gibi endişelenecek bir durum söz konusu bile değildir. Bebeklerin gelişimleri sırasında yürüme, konuşma zamanları nasıl farklılık gösteriyor ise, diş çıkarma zamanlarının farklılık göstermesi de çok normaldir.

Çok az vakada bebeğin süt dişlerinin erken ve geç çıkması ya da hiç çıkmaması söz konusu olabilir fakat başka bir hastalığa eşlik ederek karşımıza çıkar. Bebek zaten farklı sağlık problemleri sebebiyle çocuk doktorunun kontrolünde olur. Sağlıklı bir bebeğin erken ya da geç diş çıkarması önemsenmemelidir.

Erken süt dişi çıkaran bebeklerde dikkat edilmesi gereken şey, fırçalamanın da erken başlaması gereklidir. İlk diş çıkmasıyla birlikte başlayan diş fırçalama, süt dişlerini erken çıkaran bebeklerde annenin zorlanmasına sebep olabilmektedir. Yaş küçüldükçe etkili diş temizliği yapmak zorlaşabilmektedir.

Süt dişlerini geç çıkaran bebeklerin, süt dişlerinin düşüp kalıcı dişlerinin gelmesinde de gecikmeler yaşanabileceği unutulmamalı ve bu konuda da endişe edilmemesi gerekir. Bu sebeple süt dişlerindeki problemler değerlendirilirken (çürük, kırık vb.) geç düşeceği hesaba katılmalı ve ona göre yapılması gereken müdahale ertelenmemesi gerekir.

 

Bebeklerde Diş Çıakarma

Diş çıkarma belirtileri nelerdir ve diş çıkaran bebekteki huzursuzluklar nelerdir?

Diş çıkarma sırasında yaşanan belirtiler ve huzursuzluklar bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, aynı bebekte dişten dişe de farklılık gösterebilmektedir. Diş çıkarken görülen belirtiler ve huzursuzluklar, diş çıkmasından 1 hafta öncesinde başlar, dişin diş etini aşmasıyla ve ağız içinde kendini göstermesiyle son bulmaktadır. Bu süreç 6 ay-3 yaş arasında devam etmektedir. Çıkarken en çok belirti gösterip huzursuzluk yaratan dişler genellikle süt azı dişleri olur. Çünkü bu dişlerin diş etini aşması çok daha zordur. Diş çıkmasındaki en sıkıntılı dönem dişin diş etini delmesi sırasında yaşanmaktadır. Bu dönemde sürmesini beklediğiniz diş bölgesine dokunduğunuzda, ısı artışı ve bastırdığınızda diş etinde beyazlama görülmektedir. Çoğu zaman dişin kesici yüzeyleri parmakla hissedilmektedir.

Bebeğin diş çıkarması sırasında gösterdiği, ateş, ishal, kulak kaşıma, iştahsızlık gibi belirtiler göz ardı edilmemesi gerekir. Bebeğiniz aynı belirtileri gösteren başka bir enfeksiyöz hastalıktan dolayı bu belirtileri gösteriyor olabilmektedir. Diş çıkarma belirtisi olarak görülen ateş 38,5 derecenin üstünde ve uzun süreli olmamaktadır. Diş çıkarma belirtisi olan ishal ise 3 günü geçmemektedir. Huzursuzluk halinin en fazla 1 hafta sürmesi çok normaldir.  Yüksek ve uzun süreli ateş, ishal, huzursuzluk durumlarında başka bir hastalıktan dolayı olup olmadığı mutlaka araştırılmalı ve bir doktora başvurulması gerekir.

Diş çıkaran bebeklerde yüksek ateş görülür mü?

Diş çıkaran bebeklerde yüksek ateş, diş çıkarma sırasında yaşanabilecek belirtilerden birisidir. Aynı zamanda yüksek ateşle birlikte ishal ve iştahsızlık da diş çıkarma sırasında karşımıza çıkabilecek sorunlardan birisidir. Fakat her bebek diş çıkarma sırasında yüksek ateş ve ishal sorunu yaşamamaktadır. 37-38,5 derece arasında seyreden yüksek ateş diş çıkarma belirtisi olabilmektedir. 38,5 dereceyi aşan veya uzun süre devam eden yüksek ateş enfeksiyon belirtisi de olabilmektedir. Bebeğin diş çıkarma dönemiyle aynı zamana denk gelen enfeksiyöz hastalıklar birbirini maskeleyebilmektedir. Bu nedenle yüksek ateş, ishal, huzursuzluk ve iştahsızlık gibi belirtileri ihmal etmemeli, diş çıkarma sebebiyle olduğu düşünülse dahi bir doktora mutlaka başvurulması gerekir. Diş çıkarma sebebiyle kendisini gösteren yüksek ateş parasetamol (ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların etken maddesi) içeren bir                                                                                                                                                                                                                        ilaç ile kontrol altına alınabilir.

 

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.