Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

diş çekimi

 

Diş Çekimi

Diş çekimi ,bir diş hekimi veya ağız cerrahları tarafından lokal, genel veya intravenöz anestezi yöntemlerinden biri kullanılarak nispeten hızlı gerçekleştirilen ayakta tedavi prosedürü içersinde sayılabilecek ,dişin kemikteki soket denilen yuvasından cerrahi müdahale  aracılığı ile çıkarılması işlemine denmektedir.

Basit diş çekimi tekniği ise hasta lokal anestezi etkisindeyken ağız içinde görülen dişlerin çekilme tekniğine verilen addır.

Diş Niye Çekilir ?

Yetişkin bireylerin bazı durumlarda dişlerini çektirmeleri gerekli olabilir.Her ne kadar çocuklukta süt dişlerinizin yerine gelen yetişkin dişlerin ömür boyu kullanımı ideal olsa da bazı hastalıklardan dolayı diş çekimi gerekebilir.Bu nedenlerden en yaygın olanı dişlerin travma ya da çürüme nedeniyle tamir edilmeyecek seviyelerde hasar görmüş olmasıdır.

Bu hastalıkların yanı sıra diş hekimleri , özellikle çene yapısına tam sığmayan çok sayıda dişin bulunduğu durumlarda ortodonti tedavisinin gerekli olduğu durumlarda ağız içersinde ön hazırlık için diş çekimi uygu görülebilir.

Diş etinin üzerine çıkamamış dişler veya 20’lik yaş dişleri için gömülü diş çekimi müdahalesi gerçekleştirilebilir.Eğer diş çürüğü veya hasarı diş içersinde bulunan sinirler ve kan damarlarından meydana gelen ve çekirdek olan diş pulpasına kadar yayılmışsa , ağızda bulunan bakteriler buraya girerek enfeksiyona neden olabilir.Bu genelde kök kanal tedavisi yöntemi ile düzeltilebilir.,ancak enfeksiyon çok şiddetliyse ,antibiyotik veya kanal tedavisi yeterli olmazsa enfeksiyon yayılmasını önlemek için diş çekimi yapılmak zorundadır.

Organ nakli veya kemoterapi için kullanılan ilaçların başka bir tıbbi komplikasyondan ötürü hastanın bağışıklılık sistemi risk altındaysa dişte ki enfeksiyon riski bile dişin çekilmesine yeterli sebep olabilir.

Diş Çekimi Öncesi Süreç

Çekim operasyonu genellikle güvenli bir tıbbı uygulamadır.Tedavi süresince dolaşım sistemine bakteri girmesine de yol açabilir.Bununla birlikte diş eti dokusu enfeksiyon kapma riski altındadır.Başka bir tıbbı rahatsızlığınız varsa diş çekimi operasyonu öncesi ve sonrasında antibiyotik kullanımı muhakkak şarttır.Diş çekimi operasyonu öncesi , diş hekimizinize tıbbı olarak geçmişinizi anlatmanız sizin sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

Diş Çekimi Sonrası Süreç

Çekim operasyonu sonrası diş hekimi hastayı evine gönderir.İyleşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterse de bir kaç gün devam edebilir.Bu süreçte ağrınızı hafifletmek, enfeksiyon riskini en aza indirmek için yapabileceğiniz bir kaç adım mevcuttur.

Öncelikle reçete edilmediği takdirde ağrı kesicilerden uzak durmalısınız.Kanamanızı azaması için ve diş soketinde pıhtı oluşmasını sağlamak için hekim tarafından ağzınıza yerleştirilen gazlı bezi sıkıca ama nazik şekilde ısırmanız gereklidir.Gazlı bez kanı tam emmeden önce değiştirilmelidir ayrıca diş çekimi sonrası gazlı bezin 3-4 saat sonra orda tutulması daha doğrudur.Bölgede ki şişmeleri önlemek için operasyon sonrası etkilenen bölgeye buz torbası uygulanabilir.Buz torbasını tek seferde 10 dakika boyunca uygulanmalıdır.

Diş çekimi sirasinda aciDiş çekimi sonrası dinlenmenize önem göstermeniz gerekir özellikle ilk 24 saat dinlenmek önemlidir.24 saat boyunca sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamalısınız bu yüzden tükürmeden veya su ile ağzınızı durulamaktan kaçınmalısınız .24 saatlik süre sonrası yarım çay kaşığı tuzu bir bardak ılık su ile karıştırarak ağzınızı yıkılabilirsiniz.

Çekim sonrası tüketilen gıdalara dikkat etmelisiniz.Çorba, patates püresi, yoğurt, puding veya elma püresi gibi kolay tüketilebilen gıdaları tercih etmelisiniz.Diş iyileşme aşamasında yavaş yavaş katı gıdalara geçiş yapmanız daha uzun olacaktır.İlk 24 saat boyunca pipet kullanımından ve sigaradan uzak durmalısınız.

Yatma esnasında başınızı yastıkla destekleyip , başınızı yukarda tutmalısınız.Düz uyursanız kanama sürecinizi uzatabilirsiniz.Diş fırçalama, diş ipi uygulamasını yaparken de bu bölgeyi geçmelisiniz.Operasyon sonrası anında ağrı hissetmeseniz de anestezinin etkisi azaldıkça ağrı hissiyatı artacaktır.24 saat boyunca kanama ve şişlikler normaldir.

Diş çekildikten sonra 4 saatten fazla süre ağrı ve kanama devam ediyorsa diş hekiminizi bilgilendirmelisiniz.Ekstra olarak ateş, titreme, enfeksiyon belirtileri, bulantı veya kusma, etkilenen bölgeden kızarıklık, şişme veya aşırı akıntı, öksürük, nefes darlığı, veya göğüs ağrısı şikayeti olursa yine diş hekimine başvurmak gereklidir.

Diş Çekimi Sonrası Yemek

1Dondurma Yiyin

Diş hassasiyeti rahatsızlığı olmayan hastalar özellikle yaz aylarında diş çekimi sonrası dondurma yiyebilirler.Dondurma soğuk ve yumuşak bir yapıdadır.Bu özelliği sayesinde ağzınızda ağrı olsa bile dondurmayı çok rahat tüketebilirsiniz. Ancak herhangi bir soğuk ve yumuşak dondurma değil de daha kaliteli dondurmalar seçmeye özen gösterin .

2)Soğuk Çorba İçin

Ilık veya soğuk çorba diş çekimi sonrası rahatlıkla tüketebileceğiniz bir besindir.Çorba ameliyat sonrası tüketildiği zaman  bol miktarda besin ve bazı durumlarda protein içerdiğinden yüzünüzde bulunan kasların daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.Herhangi bir rahatsızlık olmaması için çorba seçimi yaparken çorbanın pürüzsüz olmasına dikkat ediniz.Çorbanın içeriğinde bulunan pişmiş küçük sebze parçaları veya erişte miktarı idare edilebilir durumlarda olmalıdır.Burda dikkat etmeniz gereken çok fazla çiğneme gerektiren şeylerden uzak durmanız gerekir.

3)Smoothie Yiyin

Taze meyveler daha çok yaz aylarında çıkarlar.Diş çektirdiğiniz zaman bu meyvelerin tadını çıkartmanın en güzel yolu meyvelerin bu kıvamda olmasıdır.Meyveleri biraz yoğurt veya kefir ile karıştırıp içeceğinize protein, kalsiyum ve probiyotik katabilirsiniz. Smoothie’ye  süt ve süt ürünleri katmak içecekte bulunan asit miktarını düşürür.Bu da hassas diş etlerini tahriş etme olasılıklarının azalmasına yardımcı olur.

4)Çırpılmış Yumurta Yiyin

Sıcak olmaması şartıyla çırpılmış yumurta diş çekimi sonrası iyi bir seçimdir.Yumuşak ve protein bakımından zengin olan yumurtayı çiğnerken fazla çaba harcamazsınız.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.