Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Konya Apikal Rezeksiyon Tedavisi !

Ocak 7, 2023

Apikal rezeksiyon tedavisi

Apikal rezeksiyon, diş kökünün bir kısmını çıkarmak için kullanılan bir prosedürdür. Bu, enfeksiyona neden olan yabancı maddelerin çıkarılabilmesi ve uygun iyileşmenin sağlanabilmesi için yapılır. Diş köklerinin ucundaki irin cepleri temizlenir ve dolgular veya kuronlarla kapatılmaya hazırlanmak için sağlıklı kemik dokusu ortaya çıkarılır.

 

Hasta hazırlanır, sakinleştirilir ve sabitlenir.

Hastayı bir prosedüre hazırlamak için önce anestezik ilaç verilir. İlaç miktarı ameliyatın türüne ve hastanın özel ihtiyaçlarına göre değişecektir, ancak ameliyathanede geçirdikleri süre boyunca sakinleşmeleri ve rahat etmeleri için yeterli olacaktır. Ek olarak, ilaçlar o tesiste mevcut olanlara bağlı olarak damardan (IV) veya ağızdan (PO) verilebilir.

Anestezi uygulandıktan sonra, tamamen sakinleşene kadar hastanızı yakından izlemeniz önemlidir. Bu özellikle genel anestezi altında ameliyat yapıyorsanız geçerlidir, çünkü bir kerede çok fazla ilaç uygulanırsa kendiliğinden nefes almayı bırakma riski vardır. Hastanız ameliyata hazırlanırken tepkisizleşirse veya başka herhangi bir sıkıntı belirtisi gösterirse, uygun önlemlerin alınabilmesi için derhal bir acil sağlık uzmanını arayın.”

 

Diş etlerinde tam bir kesi yapılarak etkilenen dişin kökü açığa çıkarılır.

Etkilenen dişin kökünü ortaya çıkarmak için diş etlerinde tam bir kesi yapılır.

Diş hekiminiz apikal cerrahi konusunda yeterli deneyime sahip değilse, kök kanal(lar)ınızın etrafında yeterli miktarda diş eti dokusu görmenize izin vermeyecek kısa bir kesi yapabilir. Bu durum daha sonra dolgu veya kaplama zamanı geldiğinde sorunlara yol açabilir. Apikal cerrahi kesisi için ideal uzunluk, sinirin bittiği yerin yaklaşık 2 mm ötesi ve her iki tarafındaki sağlıklı dokuya yaklaşık 1 mm girilmesidir (aşağıdaki şemaya bakın). Diş hekiminiz gereksiz yere uzun bir kesi yaparsa, tedavi edilen tüm köklerin her tarafında yeterince sağlıklı diş eti dokusunu ortaya çıkaracak başka bir kesi yapana kadar daha fazla ilerlemesini engelleyin – özellikle de diğer dişlerin veya kemik yapılarının yakınında olanlar, daha sonra dolgu / kron takıldıktan sonra çok fazla açığa çıkarsa komplikasyonlara neden olabilir.

 

Dişin ucunu çevreleyen hastalıklı doku çıkarılır.

Dişin ucunu çevreleyen hastalıklı doku çıkarılır. Daha sonra dişler temizlenir ve tekrar yemek yemeye başlamak için eve gidebilirsiniz. Bir diş travma nedeniyle ciddi şekilde hasar görmüşse, enfeksiyon kök kanalından geçerek çene kemiğinizin veya yüzünüzün diğer kısımlarına yayılmış olabilir. Bu durumda doktorunuz, daha sonra ek tedavi yapılabilmesi için çenenizin bir kısmının da alınmasını önerebilir (bkz. “Apikal cerrahi”).

 

Diş kökü yeniden şekillendirilir ve enfeksiyon aşamasına bağlı olarak gerektiği şekilde tedavi edilir.

Diş kökü, enfeksiyonun aşamasına bağlı olarak gerektiği şekilde yeniden şekillendirilir ve tedavi edilir. Derin bir kök kanal enfeksiyonunuz varsa veya diş etleriniz diş köklerini açığa çıkaracak şekilde çekilmişse, diş hekiminizin yerine dolgu yapmadan önce kökleri yeniden şekillendirmesi ve tedavi etmesi gerekebilir. Bu, kök kanal tedavisi adı verilen ve pulpa odasındaki fazla bakterilerin temizlenmesini ve daha fazla enfeksiyona karşı kapatılmasını içeren bir işlemle yapılabilir. Kanal tedavisi ayrıca pulpa odasının içindeki hasarlı dokuların çıkarılmasını da içerebilir; bu işlem ne kadar iş yapılması gerektiğine bağlı olarak genellikle bir lazer ışığı veya matkap aleti ile yapılır. Diş hekimlerimiz daha sonra temizlenen bu boşluğu gutta perka (GP) olarak bilinen sentetik bir malzeme ile doldurarak bakterilerin dişlerinizin mine kaplamasındaki küçük çatlaklardan ileride tekrar çekirdek yapılarına girmesini önlemeye yardımcı olabilir!

apikal rezeksiyon

Hastalıklı dokunun kapladığı cep boşluğu steril su ve tuzlu su solüsyonu karışımıyla sterilize edilir.

Hastalıklı dokunun kapladığı cep alanı steril su ve tuzlu su çözeltisi karışımıyla sterilize edilir. Bu, vücudunuzdaki bakterilerin yayılmasını önler ve ameliyattan sonra enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir.

Cep bölgesi, kalan diş yapısı, kemik parçaları ve kök kalıntıları da dahil olmak üzere kalan tüm dokulardan temizlenir. Cep boşluğu, implant yerleştirilmeden önce çene kemiğinizde kalan bakterileri öldürmek için steril su ve hidrojen peroksit karışımı ile doldurulur.

Temizlenmiş ve yeniden şekillendirilmiş boşluğa bir güta perka noktası veya sentetik bir macun doldurulur.

  • Gutta perka, ağaçlar tarafından yapılan doğal bir kauçuk bileşiğidir. Apikal cerrahiden sonra temizlenen ve yeniden şekillendirilen boşluğu doldurmak için kullanılır, bu da dişinizi normal şekilde kullanabilmeniz için kanalın açık kalmasına yardımcı olur.
  • Gutta perka kanal tedavisi için iyi bir seçimdir çünkü biyolojik olarak uyumludur ve hasarlı dişleri restore etmek için kompozit reçine veya altın alaşımları gibi diğer malzemelerle birlikte kullanılabilir.

 

Diş etleri kapatılır ve zamanla eriyen dikişler kullanılarak diş kökünün etrafına dikilir.

Diş çıkarıldıktan sonra diş etleri kapatılır ve çözülebilir dikişler kullanılarak kökün etrafına dikilir. Dikişler çözünebilir malzemeden yapılmıştır, böylece zamanla çözülürler. Dikişler naylon, ipek veya polidioksanondan (sentetik bir malzeme) yapılır.

 

Diş köküne erişimi kapatmak için vakaya bağlı olarak geçici veya kesin bir restorasyon yerleştirilecektir. Bu geçici bir kuron veya dolgu olabilir.

Ameliyattan sonra diş hekiminiz, iyileşirken dişi korumak için dişin üzerine geçici bir restorasyon yerleştirecektir. Bu geçici bir kuron veya dolgu olabilir. Ameliyat iyileştikten sonra diş hekiminiz kalıcı bir kuron (veya kapak) yapacaktır.

Geçici kuronlar, kök ucu çıkarıldıktan sonra diş yapısının açığa çıktığı ve apikal periodontal ligamentin (PDL) artık sağlam olmadığı durumlarda kullanılır. PDL, açıkta kalan kök yüzeyini enfeksiyondan korur ve gıda parçacıklarının açıkta kalan bir kök kanal sistemi yoluyla kan dolaşımınıza girmesini önler. Bu unsurlar restoratif çalışma ile korunmazsa, daha fazla hasar meydana gelebilir.

 

Apikal rezeksiyon sırasında, diş köklerinin ucundaki enfekte doku, düzgün bir şekilde iyileşebilmesi için kesilir.

Apikal rezeksiyon sırasında, diş köklerinin ucundaki enfekte doku, düzgün bir şekilde iyileşebilmesi için çıkarılır. Diş kökü yeniden şekillendirilir ve gerektiği gibi tedavi edilir ve hastalıklı doku tarafından işgal edilen cep alanı sterilize edilir. Daha sonra diş etleriniz, kalan bakterilerin girmesini önlemek için diş kökünün etrafına kapatılır.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.