Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Apikal Rezeksiyon Nedir?

Apikal Rezeksiyon işlemi; diş kökünde meydana gelen enfeksiyonlar için yapılan cerrahi bir işlemlerdir. Apisektomi ya da kök ucu ameliyatı olarak da bilinir. Dişteki enfeksiyonun kanal tedavisi ya da farklı tedavilerle giderilemediği durumlarda uygulanır. Dişin kökünün bir kısmının ve iltihaplı alanların temizlenmesi anlamına gelmektedir.  İşlem, iltihabı iyileştirmek ve dişi korumak için kökün enfekte olan kısmı ve çevresindeki iltihaplı dokunun çıkarılmasını gerektirir. Yani dişin kemikte bulunan kök ucundaki iltihaplı bölgenin cerrahi şekilde alınması işlemine Apikal Rezeksiyon denir.

Bazı durumlarda dişe yapılmakta olan kanal tedavisi, iltihabın giderilmesinde tek başına yeterli olmaz. Kök uçlarında olan apse ve kemik yıkımı büyümeye devam etmektedir.  Böyle zamanlarda cerrahi şekilde hasarlı olan dokunun ve kök ucunun alınması gerekir. En etkili çözüm için hastaya Apikal Rezeksiyon uygulanması gerekir. Apikal Rezeksiyon ile diş tedavisi diş çekimi olmaksızın yapılır ve dişlere bir şans daha tanınarak ağız içinde varlığını sürdürmesine imkan vermektedir. Apikal Rezeksiyon tedavisi sonrası medikal tedavi ve buz uygulaması yapılarak bu dönemin daha konforlu geçmesi sağlanmaktadır. Bölgeye atılan dikişler ise ortalama 7.günün sonunda alınarak Apikal Rezeksiyon tedavisi tamamlanmaktadır.

apikal rezeksiyon

Apikal Rezeksiyon Hangi Durumlarda Uygulanır?

Apikal Rezeksiyon işleminin uygulanması için, öncesinde en az bir kere kanal tedavisi yapılmış ve başarısız olmuş olması gerekmektedir. Ancak, aşağıda sıralanan bazı durumlarda mutlaka uzman bir diş hekimi tarafından Apikal Rezeksiyon yapılması gerekir;

  • Apikal Rezeksiyon, diş köküne zarar veren yaralanmalarda, kist olduğunda yapılmaktadır,
  • Apikal Rezeksiyon, anatomik olarak diş kökünün yapısal ya da şekilde bozukluğu sebebi ile çene yapısının kanal tedavisine izin vermediği durumlarda yapılmaktadır,
  • Apikal Rezeksiyon, sorunlu bir diş kökünün diğer diş köklerini sıkıştırması durumunda yapılmaktadır,
  • Apikal Rezeksiyon, kanal tedavisi esnasında bir alet kırıldıysa yapılır,
  • Apikal Rezeksiyon, kırılmış olan aletin mutlaka çıkarılması gerekli ise yapılır,
  • Apikal Rezeksiyon, kanal tedavisi yapılmasına rağmen hastanın ağrısı devam ediyorsa yapılır,
  • Apikal Rezeksiyon, diş kökünün kemikteki 1/3 uç kısımlarının kırılması durumlarında yapılmaktadır,
  • Apikal Rezeksiyon, kişide bazı sistematik ve kronik rahatsızlıklar olduğunda veya diş kökünün normalden küçük olduğu durumlarda işlem uygulanamaz.

apikal rezeksiyon

Apikal Rezeksiyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Apikal Rezeksiyon, lokal anestezi ile yapılan bu cerrahi operasyon öncesinde hastadan diş röntgeni istenir ve enfeksiyonlu dişin durumu incelenmektedir. Apikal Rezeksiyon Diş etlerine küçük bir insizyon yapılmaktadır. Apikal Rezeksiyon yapılmadan enfeksiyonun yayılımı tespit edilmektedir, ardından ameliyatla enflamasyonun derecesine bağlı olarak kök ucu ve çevresindeki enfekte doku çıkarılmaktadır. Apikal Rezeksiyon yani enfekte olan dokulara ulaşılıp, o bölge temizlenmektedir. İşlem genel olarak yarım saat sürer.

Apikal Rezeksiyon da kapsamlı bir dezenfeksiyondan sonra diş dikiş atılıp, kapatılmaktadır. Apikal Rezeksiyon işlemi ağrısızdır ve anestezi altında yapılmaktadır, bu nedenle hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Apikal Rezeksiyon işlemler doğru bir şekilde yapıldıktan sonra enfeksiyon kısa bir süre içinde iyileşmektedir. Yeni kemik dokusunun oluşabilmesi için zamana bırakılmaktadır. Apikal Rezeksiyondan sonra bölgede biraz ağrı ve şişlik, bazı durumlarda da morarma olabilmektedir.

Apikal Rezeksiyon Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Apikal Rezeksiyon tedavisi sonrası cerrahi prosedürün ardından, uzman hekim hastaya dikkat etmesi gereken noktaları belirtilmektedir. Apikal Rezeksiyon işleminin ardından dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da şunlardır:

  • Apikal Rezeksiyon ameliyatından sonra ise kanama olmaması için 10-12 saat boyunca bölgeye uygulanmış tampon olan buz uygulamak ve bu süre boyunca dinlenmek gerekmektedir.
  • Apikal Rezeksiyon operasyondan sonra 2 saat boyunca hiçbir şey tüketilmemesi gerekir.
  • Apikal Rezeksiyondan daha sonra tüketilen yiyecek ve içecekler ılık olmalıdır.
  • Apikal Rezeksiyondan sonra sıcak ve sert olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Apikal Rezeksiyondan sonra anestezinin etkisi tam olarak geçmeden katı gıdalar tüketilmemelidir.
  • Apikal Rezeksiyon işlem yapılan bölge morarabilir ve şişebilir. İşlemden sonraki gün ise şişlik büyüyebilir. Bu, diş kökü tedavisi sonrası ise normal bir reaksiyonudur.
  • Apikal Rezeksiyonda iyileşmeyi sağlamak için doktorun önereceği süre boyunca bölgedeki dişi fırçalamaktan, sigara içmekten veya sert gıdalar tüketmekten kaçınmak gerekir.
  • Apikal Rezeksiyon işlemi yapılan dişi incelemek için dudak yukarı kaldırılmamalı, normal dışı ağız hareketleri yapılmamalıdır. Bu, atılan dikişleri gevşetebilir.
  • Apikal Rezeksiyon ameliyatından sonra bir süre boyunca bölgede bir miktar uyuşma olabilir. Bu, sinirlerin hasar gördüğü anlamına gelmez.
  • Apikal Rezeksiyonda oluşabilecek ağrıyı dindirmek için reçetesiz ağrı kesicilerin alınması yeterli olmaktadır.
  • Apikal Rezeksiyon işleminde 2 ile 7 gün kadar sonra dikişler alınmaktadır. Tam iyileşme ise genellikle işlemden 14 gün sonra sağlanır.
  • Apikal Rezeksiyonda buz 1 gün boyunca 10 dakika da bir işlem yapılan bölgeye dışarıdan uygulanması gerekir.
  • Apikal Rezeksiyon operasyonundan sonra dişin üstüne 3 -4 ay protez yapılmamalı, dişin üzerine aşırı kuvvet verilmemesi gerekir.
  • Apikal Rezeksiyon ağız gargarası ve diş fırçalama da yapılarak, ağız hijyeni sağlanmalıdır.
  • Apikal Rezeksiyon yapılan bölge temiz tutulmalıdır.
Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.