Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Diş Hassasiyeti

Temmuz 14, 2022

Diş Hassasiyeti Nedir?

Diş hassasiyeti çok yaygındır ve popülasyonun yaklaşık yarısının diş hassasiyeti yaşadığı tahmin edilmektedir. Diş hassasiyeti zaman içerisinde şiddetlenebilir, azabilir ya da yok olabilir. Diş eti hastalığı ya da sert fırçalama vb. travmatik alışkanlıklara bağlı olarak dişetinin çekilmesi sonucu kök yüzeyinin açığa çıkması ve diş minesinin aşınmasına bağlı olarak diş hassasiyeti gelişir.

Aynı zamanda Dentin Hassasiyeti dişlerdeki dentin tabakasının dış etkilere açık hale gelmesiyle oluşan ağrı verici bir durumdur. Dentin, taç kısmında mine , kök kısmında sement ile örtülü , dişin ortasındaki ısıya ve dokunmaya duyarlı organik ve canlı dokudur. Diş minesi yıprandığı ya da çürüdüğü zaman açıkta kalan dentin dış etkilere karşı duyarlı hale gelir ve ani ağrılara sebep olur. Aynı zamanda diş eti çekilmesi sebebiyle açıkta kalan diş kökleri de hassaslaşarak ağrı yapabilir. Aşırı dentin hassasiyetinin en şiddetli yaşandığı dönem 30-40 yaş aralığıdır. Diş hassasiyeti, dişin daha yumuşak iç kısmı olan “dentin” açığa çıktığında başlayan sıcak soğuk hassasiyetine denir. Hassasiyetin, diş eti çekilmesi ve diş minesi aşınması gibi yaygın problemlerin sonucu olarak zaman içerisinde gelişebilen bir durum olabilir.Diş Hassasiyetini https://dentiumyazir.com

Diş Hassasiyetine Sebep Olan Yaygın Yapılan Hatalar;

  1. Diş Fırçalama: Çok güçlü ve sert bir şekilde diş fırçalamak, diş minesini aşındırır, diş etlerinin çekilmesine neden olur ve bu da diş hassasiyetine sebebiyet verir.
  2. Diş eti hastalıkları: Diş eti iltihapları veya rahatsızlıkları tedavi edilmediği zaman, diş etlerinin çekilmesine ve dentin bölgesinin açığa çıkmasına neden olur. Bu durum da diş hassasiyeti oluşturur.
  3. Diş gıcırdatma: uyku esnasında diş gıcırdatma ve diş sıkma, mine tabakasının aşınmasına ve dentin bölgesinin ortaya çıkmasına sebep olur.
  4. Diş Çürükleri
    Bazı diş beyazlatma diş macunları da mine tabakasının aşınmasına yada zarar görmesine neden olur.
  5. Eski dolgularda oluşan çatlak yada kırıklar
  6. Sürekli asitli yiyecek ve içecekler tüketmek

Diş Hassasiyetini Oluşturan Nedenler Nelerdir?

  • Dişleri sert ve hızlı bir şekilde fırçalamak; Bununla birlikte diş eti zarar görebilir. Dentin ve Enamel tabakaları da bundan dolayı aşınabilir. Asitli yiyecek ve içecek tüketmek; Asitli tüketim yapmak da diş eti yapısında Enamel tabakasını eritebilir. Bundan dolayı da kişi ekşi ürün tükettiğinde dişler hassasiyet meydana gelir.
  • Ağız bakım suları; Ağız bakımında kullanılan bazı asit içerikli bakım suları da diş etlerinde hassasiyete neden olabilir. Diş beyazlatmak; Peroksitli ve sodalı malzemeler içeren diş beyazlatma ürünleri de diş hassasiyetine neden olabilir.
  • Çürük dişler; Eğer kişide çürük diş varsa diş ve diş etlerinde hassasiyet oluşabilir. Diş plakları ise diş köklerinde oluşan plak ve tartarlarda düzenli olarak temizlenmemesi halinde dişlerde hassasiyet oluşturur.
  • Diş iltihaplanması; Diş yapısında oluşan tartar ve bakteriler iltihaplanmaya da yol açar. Bunun sonucunda şişen diş etleri diş kökünü koruma özelliğini kaybedince dişlerde hassasiyet meydana gelir. Diş etinin çekilmesi; Diş etlerinin çekilmesi sonucunda koruyucu tabaka da zarar görür, diş hassasiyeti oluşur.
  • Diş gıcırdatmak; Bazı kişiler özellikle uyurken dişlerini istemsiz bir şekilde gıcırdatabilir. Bunun sonucunda çene olduğu kadar diş yapısı da zarar görebilir. Dişteki Enamel tabakası zarar görünce diş hassasiyeti oluşabilir.
  • İlaç kullanımları; Genelde ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar tükürük miktarını azaltarak plak, bakteri artışına neden olabilir. Tüm bunların sonucunda da diş hassasiyeti oluşur. Diş Hassasiyeti https://dentiumyazir.com

Diş Hassasiyeti Nasıl Engellenir?

Dişlerinizi yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florürlü bir diş macunu ile günde iki kez fırçalayın. Her gün düzenli olarak diş ipi kullanın. Dişlerinizi temizlerken sert hareketlerden kaçının. Dişleri aşındıran diş macunlarından uzak durun. Ayrıca, diş minesine zarar veren, karbonatlı ya da asitli içecekleri, mümkün olduğu kadar az tüketin. Asitli sıvılar içtiğinizde, dişlerinizle temasını sınırlandırmak için pipet kullanın. Asitli bir madde yedikten veya içtikten sonra, ağzınızdaki asit seviyesini dengelemek için su için.

Hassasiyeti önleme adımlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Dişlerinizi aşındırıcı özelliği bulunmayan bir diş macunu ile yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanarak günde iki kez iki dakika boyunca hafifçe fırçalayın.
  • Diş hekiminizi diş temizliği için 6 ayda bir düzenli olarak ziyaret edin.
  • Dişlerinizin arasını günde bir kez temizlemek için diş ipi veya arayüz temizleme aracı kullanın.
  • Florlu ağız bakım suyu, diş macunu veya su (musluk suyunun çoğu florür içerir!) tercih edin.
  • Besin düzeninizde asitli yiyecek ve içeceklerden kaçının veya bunları sınırlandırın.
  • Dişinizin minesini koruyan tükürük üretimini teşvik etmek için şekersiz sakız çiğneyin veya süt ürünleri tüketin.
  • Çene ağrısı yaşıyorsanız veya dişlerinizi gıcırdattığınızı düşünüyorsanız tanı ve tedavi seçenekleri için diş hekiminize danışın.

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.