Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Oral Diagnoz

Haziran 14, 2022

Oral Diagnoz Nedir ?

Oral diagnoz

Oral Diagnoz ve Radyoloji Kliniği, hastalarımızı ilk olarak karşıladığımız kliniktir. Ağız, diş ve mukoza hastalıklarının tanısını yardımcı muayene yöntemlerini kullanarak koyan, bu dokuların iyileştirilmesine yönelik en uygun tedavi planını hazırlayan ve hastaları tedavilerinin yapılacağı uzmanlık dallarına yönlendiren kliniktir.Modern diş hekimliği ve radyoloji cihazları kullanılarak hastalarımıza hizmeti vermek için çalışmaktayız.

Hastalar şikayetleri doğrultusunda tedavilerine başlamadan önce oral diagnoz kliniğinde oral diagnoz  hekimimiz tarafından muayene olurlar. Eğer gerek görülürse radyografileri alınmak üzere radyoloji kliniğine yönlendirilir ve kendilerine özel tedavi planlaması en detaylı bir şekilde hazırlanır.

Başarılı bir diş tedavisi, tüm hastalıklarda olduğu gibi ancak iyi bir teşhis konmuşsa yapılabilir. Bu açıdan bakıldığında Oral Diagnoz, aslında çok önemli bir görevi yerine getirmektedir. Ağız içi muayene; yüz, çene ve çene eklemi, dudaklar, damak, dil, burun ve boyun bölgelerinde bulunan tüm yumuşak dokuları kapsar. Ayrıca diş dizilimi ve köklerinin de net bir şekilde görülebilmesi için panoramik röntgen çekilmelidir.

Ağızda bulunan diş eti çekilmeleri, bakteri plakları, diş taşları, fistüller, çürükler, üst üste binen dişler ve çene kapanışları değerlendirilir. Bu aşamada henüz ağrı olmayan dişler veya çekilmeye yeni başlamış diş etleri de değerlendirilerek, koruma tedavisi uygulanmalıdır. Ayrıca tedavi için gelen hastalara mutlaka var olan kalp, damar, tansiyon, alerji, astım, diyabet, hormonal rahatsızlıkları ve düzenli kullandıkları ilaçlar sorulmalıdır. Bu tip rahatsızlıkların varlığı, hem tedavi yöntemini hem de tedavide kullanılacak ilaçları değiştirecektir. Oral Diagnoz ve Radyoloji kliniğinde hastanın tüm hikâyesi alınarak diş tedavisi planlanacaktır. Hastanın diş tedavisinden beklentileri öğrenilir ve muhtemel sonuçlar hastaya detaylı olarak anlatılarak tedavi önerilir.

Oral diagnoz

İyi bir muayene niçin gereklidir ?

Muayenenin ilk aşamasında hastalara genel sağlıklarıyla ilgili herhangi bir sorunları veya sürekli doktor kontrolünde olmalarını gerektiren bir hastalıkları olup olmadığı sorulur. Bu genel sağlıkla ilgili hikayenin detaylı olarak sorgulanması hastalarımızın diş tedavileri sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlara karşı, diş hekiminin gerekli tedbirleri alması açısından çok önemlidir. Tedaviler sırasında yapılacak uygulamalar ve kullanılacak ilaçların seçimi hastalarımızın sağlığına uygun olarak muayene esnasında edinilen bu bilgiler doğrultusunda düzenlenir.

Muayenenin ikinci aşamasında hastalarımızdan gerekli radyografiler istenir. Radyolojik muayene oral diagnoz hekimimiz tarafından tamamlandıktan sonra hasta için uygun olan en iyi tedavi planı belirlenir. Hastalarımıza hazırlanabilecek bu tedavi planı ile ilgili değişik alternatifler, avantaj ve dezavantajları ile detaylı olarak anlatılır.

İyi bir muayene ve tedavi planı yapılmadan başlanan tedaviler başarısızlıkla sonuçlanacağı gibi uzun ömürlü olamaz ve hastanın sağlık, zaman ve ekonomik kaybına sebep olabilir.

Oral diagnoz

Muayene olurken nelere dikkat edilmelidir ?

Muayene sırasında : 

Sorulan sorular doğru bir şekilde yanıtlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki eksik verilen bilgiler, hastanın sağlığını ve tedavisini zora sokacaktır.

Radyoloji kliniğinde :

Radyografi çekimi öncesi baş ve boyun bölgesindeki tüm metal takılar (Gözlük, işitme cihazı, toka, küpe, kolye, hızma, piercing v.b.) çıkartılır. Varsa ağızda takıp çıkartılabilen (hareketli) tüm protezler çıkarılmalıdır.

Hamileyken Radyografi Çektirebilir Miyim ?

Diş Hekimliğinde kullanılan radyografi cihazlarının yaydığı radyasyon miktarı çok düşük olup insan sağlığını tehdit edecek seviyede olmamasına karşın, özellikle hamileler veya hamilelik şüphesi olanlardan, acil tıbbi endikasyon ve doktor talebi dışında radyografi alınmaz. Ancak, çok zorunlu ise radyografi alınabilir. Gereksiz radyografilerden kaçınılmalıdır.
Hamilelerin radyoloji kliniğine girerken, mutlaka kurşun önlük giymesi gerekir.

Diş Hekimliği Radyolojisinde Kullanılan X-ray Zaralı Mıdır ?

Bir panoramik radyografi çekimi sırasında alacağınız radyasyon miktarı, nükleer teknolojilerden kullanılan radyo aktif madde üreten radyon değil, sentetik radyasyondur. 4 saat bilgisayar karşısında oturmak, güneşli bir günde dışarıda dolaşmakla alacağınız miktara eşittir.
Radyografi alınırken giyilmesi gereken kurşun yelek diğer organ ve dokuların gereksiz x-ışını almasını engeller. Bu önlem genel bir radyoloji kuralıdır.

Lokal Anestezi Nedir ?

Tedavileriniz sırasında size çok çeşitli anestezi tipleri uygulanabilir. Küçük diş tedavilerinde lokal anestezi, bilinçli sedasyon ve genel anestezi uygulanabilir. Lokal anestezi diş ve çevre dokuların sinirlerini ağrı duyulmaması için etkileyen bir tedavi şeklidir. Önceden geçirilmiş bir alerji hikâyesi varsa, kalp, kan hastalıkları, yüksek tansiyon ve diğer genel sağlıkla ilgili bir rahatsızlığınız varsa mutlaka hekiminizi uyarınız.. Lokal anestezi uygulaması sırasında ve sonrasında ağrı, şişlik, yanma, enfeksiyon, geçici yada kalıcı sinir harabiyeti ve beklenmeyen alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Alerjik reaksiyonlar; kaşıntı, döküntü, bulantı, kusma, solunum zorluğu, kalp atışında artış (taşikardi) veya azalma (bradikardi) çok düşük bir ihtimalle ölüm şeklinde olabilir. Lokal anestezi uygulaması yapılacağından tedavi öncesi alkol, uyuşturucu ya da diğer benzeri etki yapan ilaçları almayınız. Lokal anestezi ile yapılan tedaviden sonra araç kullanmayınız. Bilinçli sedasyon ve genel anestezi uygulamaları için ilgili kliniklerde size ayrıca verilecek Hasta Onam Formunu dikkatlice okuyunuz!

Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.