Dentium Yazır'a Hoşgeldiniz...

 

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi ciddi bir enfeksiyon durumudur ve genellikle kötü ağız bakımı zemininde çoğalan bakterilerden kaynaklanır. Diş eti çekilmesinin ilerlemesi durumunda diş ve kemik yapılarında çeşitli zararlar meydana gelebilir. Diş eti hastalığı olarak da adlandırılan Periodontitis, dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar veren ve eğer tedavi edilmezse bireyin dişlerini destekleyen kemiği yok eden ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Diş eti çekilmesi (periodontitis) dişlerin gevşemesine veya diş kaybına yol açabilir. Yaygın olarak görülen bir hastalıktır, ancak büyük ölçüde önüne geçilen bir durumdur.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Bunun birçok nedeni bulunmakta;

  1. -Çok sert kıllı diş fırçası kullanmak
  2. -Dişleri, diş etini ters yönde ve şiddetli bir şekilde fırçalamak
  3. -Dişlerde şiddetli düzeyde çapraşıklık
  4. -Hijyen eksikliğine bağlı yoğun diş taşları ve bakteri plağı
  5. -Kontrol altına alınamayan şeker hastalığı gibi şiddetli sistematik hastalıklar
  6. – Dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olan sigara kullanımı
  7. -Hatalı yapılmış kaplama ve dolgular
  8. -Genetik yatkınlık,
  9. – Yaşlılık
  10. -Dişleri sıkmak ya da gıcırdatmak
  11. -Diş eti iltihabı dişetinde ortaya çıkan dejeneratif değişimler
  12. – Kötü beslenme sonucunda bağışıklık sisteminin zayıflaması
  13. -Kalp ilaçları, antidepresan ve doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanılması
  14. -Hamilelik ve menopoz gibi hormonal değişikliklerAdult man showing his periodontal disease before the camera Free Photo

Diş Eti Çekilmesini Nasıl Anlarız?

Öncelikle dişte hassasiyet ile belirti verir. Çekilme ilerledikçe gözle görülür şekilde diş boyu uzar ve dişte sallanma başlar. Aynı zamanda diş etlerinde diş fırçalama esnasında,  elma gibi sert yiyecekler yenildiğinde ya da normal zamanlarda kanama görülmesi, diş eti ağrısı, dişler arasında sonradan ortaya çıkan boşluklar oluşması, soğuk- sıcak ya da ileri vakalarda nefes alıp verirken bile hissedilen sızı ve diş eti hassasiyeti, diş etinde morarma ya da kızarma, diş eti şişmesi veya diş etinde kabarıklık ve  diş eti çekilmesinin belirtileri arasında bulunur.

Diş Eti Çekilmesi Olmaması İçin Ne Yapılmalı?

Gargara yapmak ve diş bakım ürünleri kullanmak bu çözümlerin en bilinen çözümüdür. bunların evde hazırlanması da mümkündür. Evde hazırlanabilecek gargaralar da mevcuttur. Bunlar tuzlu su, karbonatlı su ve ada çayı olarak sıralanmaktadır. Bu gargaralar diş eti kaynaklı oluşan ağrı ve kanamaları gözle görülür bir etkende azaltmaktadır. Ama tam bir tedavi için yeterli sayılmıyor. Tuzlu su ve karbonatlı sudan hazırlanan gargaralar aynı oranda konulmaktadır. Bunlar için çay kaşığı tuz ve karbonat ile bir çay bardağı ılık suyun karıştırılması yeterli olmaktadır. Ada çayından yapılacak gargara ise bu çayın demlenmesi ile hazırlanabilmektedir. Bu bağlamda ada çayının önce demlenmesi, sonra da süzülerek ağızda gargara yapılması gerekmektedir. Diş fırçalama, diş eti çekilmeleri için yeterli bir çözüm yolu değildir. Aynı zamanda fırçalama esnasında daha yumuşak fırçalar kullanması gerekmektedir. Diş pastası ve diş ipleri bu bağlamda destek alınan ağız bakım ürünleri olarak kabul edilmektedir. Bu ürünlerden her ikisinin de periyodik aralıklarla diş temizliği ve ağız bakımında kullanılması tavsiye edilmektedir. Farklı doğal yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemler; misvak, kristal tuz, çay ağacı, karbonat, limon yağı, hardal yağı ve karanfil olarak bilinmektedir. Doğal olarak tarif edilen bu ürünler; kristal tuz, çay ağacı ve karbonat suya katılarak gargara haline getirilmektedir.

Beautiful girl sitting in the dentist's office Free Photo

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl?

Bu tedavi için bir hekime veya cerraha başvurulmalıdır. Tedavinin amacı, dişlerin etrafındaki cepleri iyice temizlemek ve çevresindeki kemiğe zarar gelmesini önlemektir.Bununla birlikte, enfeksiyona neden olan bakterileri tamamen ortadan kaldırmak için oral antibiyotik kullanımı gerekli olabilir. Eğer ki diş eti çekilmesi çok ilerlemişse flep ameliyatı, yani cep küçültme ameliyatı gerçekleştirilebilir. Diş hekimi, diş etine küçük kesiler yapar, böylece diş eti dokusunun bir bölümü geri kaldırılabilir, ve daha etkili temizleme ve kök düzeltme için kökleri açığa çıkarabilir. Kemik kaybına neden olabildiği için, altta yatan kemiğin, diş eti dokusu yerine dikilmeden önce yeniden kontürlenmesi gerekebilir.

Diş Eti Çekilmesi Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Birey dişlerini günde en az iki kez ve ideal olarak her öğünden veya atıştırmadan sonra fırçalaması bulunur.
  • Birey yumuşak bir diş fırçası kullanmalı, ve fırçayı en az üç ayda bir değiştirmelidir. Elektrikli diş fırçaları plakları ve tartarı gidermede daha etkili olabilir. Her gün en az bir defa diş ipi kullanılmalıdır.
  • Diş hekiminin önerdiği vakalarda dişler arası plağı azaltmaya yardımcı olmak üzere ağız gargarası yapılabilir.
  • Dişlerin arasına nüfuz edecek kalitede bir diş macunu, diş arası fırçası ve diş çubuğu, normal diş fırçalanmasını desteklemek için kullanılabilir.
  • Diş hekiminin önerdiği bir programa göre düzenli profesyonel diş temizliği yaptırılmalıdır.
  • En önemli ikinci faktör olarak sigara içmekten ve tütün kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bunlar ağız kuruluğuna ve bakteri gelişimine yardımcı olan öğelerdir.
Dentium Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bt_bb_section_top_section_coverage_image

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2022 Tüm hakları saklıdır.