Diş beyazlatma işlemi ya da düzenli bakım ile elde edilen beyaz ve sağlıklı dişler gündelik yaşamda temiz , güzel bir görünüm ve özgüven sahibi olma noktasında büyük bir öneme sahiptir. İnsanlar ile diyalog kurarken ilk göze çarpan odak noktalarından olan dişlerin her zaman için beyaz ve bakımlı olması karşı tarafta bırakılan intiba açısından önemlidir. Toplum içerisinde çekinmeden rahatça gülümseyebilmek her insanın isteyeceği ve hakettiği bir şey olduğundan diş beyazlatma işlemi sıklıkla tercih edilen bir işlemdir. Diş beyazlatma işlemi genellikle diş taşı temizliği ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak iki işlem arasında büyük farklar vardır.
Diş taşı temizliği dişin üzerine yapışan ve bakteriler için tam bir yuva olan tartarın yani diş taşının profesyonel aletler ile temizlenmesi işlemidir. Bu işlem estetik amaçlı yapılmasının yanında genellikle oluşabilecek enfeksiyonları, diş eti hastalıklarını önlemek gibi sebepler ile yapılmaktadır.
Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma, zamanla beyazlığını kaybetmiş dişlerin eski görünümüne kavuşması için uygulanan beyazlatma işlemidir. Zamanla dişlerde bulunan mine tabakası daha fazla gözenek içeren bir yapı haline gelir. Çay, kahve, sigara, antibiyotik ilaçlar ve benzeri diş rengini değiştiren maddelerin kullanılması sonucunda mine tabakasında oluşan leke ve renkleşmelerden kaynaklı estetik rahatsızlık sonucu diş beyazlatma yöntemlerine başvurulur.
Diş beyazlatma işlemi için birçok kişi diş beyazlatan ürün veya yöntemleri ararken”diş beyazlatma jeli“, “diş boyama” işlemi “diş beyazlatma makinesi” gibi ürünleri ve makineleri araştırmakta ve bu ürünleri diş hekimi kontrolü dışında uygulamak istemektedir. Böyle bir durum kesinlikle sağlıklı ve güvenilir bir durum değildir. Doğal diş beyazlatma işlemi diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kesinlikle diş hekimi kontrolü olmadan jel, boya gibi ürünleri kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Jel ile diş beyazlatma gibi işlemler dişlerinizde kalıcı hasarlar bırakabilirler. En etkili ve sağlıklı diş beyazlatma işlemi doktor kontrolünde gerçekleşen işlemlerdir.
Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma işlemi ev tipi ve ofis tipi olmak üzere iki farklı uygulama ile yapılmaktadır. Her iki beyazlatma işleminde de ilk olarak kişinin genel ön muayenesi yapılır. Eğer işleme engel oluşturabilecek bir rahatsızlık söz konusu değilse hangi beyazlatma işleminin yapılacağına karar verilir. Hangi işlem olacağına beyazlatma işleminin tamamlanma süresi ve istenilen beyazlatma derecesi göz önünde bulundurularak ve diş hekiminin bilgilendirmesi neticesinde karar verilir.
Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching)
En çok tercih edilen beyazlatma işlemi ev tipi diş beyazlatmadır ve bu işlemde diş hekimi kontrolü altında yapılmaktadır. Yapılan muayene neticesinde ev tipi diş beyazlatmaya karar verildiği takdirde, diş hekimi
hastanın alt ve üst çene ölçülerini alır, daha sonra hastanın çene yapısına uygun ölçülerde ince, şeffaf ve dişleri tam olarak saran plaklar laboratuvarda hazırlanır. Diş renginin olması istenen renk tonlarına göre diş hekimi plaklar ile beyazlatıcı
jeli hastaya vererek nasıl kullanacağı hakkında bilgilendirmelerde bulunur.
Hasta hazırlanan bu plağın içerisinde hekimin söylediği miktarda jeli uygulayarak dişleri üzerine yerleştirir. Jelin diş etlerine zarar vermemesi için plaktan taşan kısım nemli bir pamuk yardımı ile temizlenir. Plak dişlerin üzerinde iken bekleme süresi yaklaşık 5-7 saat aralığındadır. Bu uygulamanın kaç gün ara ile ya da kaç tekrarda uygulanacağına diş hekimi karar vermektedir. Diş hekimi tavsiyelerine dikkat ederek düzenli bir uygulama neticesinde maksimum başarı sağlanmaktadır.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Diş kliniklerinde diş hekimi tarafından lazer ışınları yardımı ile uygulanan bir beyazlatma yöntemidir. Ofis tipi diş beyazlatma işleminde diş hekimi ilk olarak, dişler kurutulduktan sonra beyazlatma jelinin zarar vermemesi için diş etlerine koruyucu jel sürülür ve ışık yardımı ile dondurulur. 3–5 mm kalınlığında ışıkla sertleşen jel bir bariyer işlevi görür. Bu jel diş eti ile diş arasında bir mesafe oluştur. Bir süre beklemeden sonra dişlerin her noktasına temas edecek şekilde beyazlatma jeli sürülür ve hızlı aktif edilebilmesi için UV ışınına maruz bırakılır.
Ürün tipine bağlı olarak beyazlatma seansı 20-40 dakika aralığında sürmektedir. Dişin durumuna göre beyazlatma işlemi birkaç seans sürebilmektedir. Diş hekiminin uygun gördüğü seans sonrasında istenilen beyaz dişlere sahip olunur.
Beyazlatma işleminin istenilen şekilde ve sağlıklı bir sonuç alınabilmesi için seans sonrası 48 saat dişte leke bırakacak yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
Diş Beyazlatma Fiyatı 2022 Nedir?
Beyazlatma işleminin fiyatı yapılacak tedavilerin ve uygulanan ürünlerin markalarına bağlı olarak değişmektedir. Beyazlatma öncesi yapılacak çürüklere dolgu yapılması, diş taşı temizliği vb. tedaviler ile ekstra bir ücret çıkabilir. Net fiyatlandırmalara ulaşabilmek için diş hekiminiz ile irtibata geçebilirsiniz.